Uniós támogatás és bírálat Ukrajnának


Az ukrán miniszterelnök ígéretet tett az Európai Parlament Kijevben tárgyaló küldöttségének, hogy megvárják és tiszteletben tartják majd a Velencei Bizottság véleményét a kisebbségi nyelven folyó oktatás jövőjével kapcsolatban. Erről adott ki közleményt Szanyi Tibor szocialista képviselő a küldöttség tagja – írja a Klubrádió.hu.

Semmilyen új intézkedés nem mehet a kisebbségi nyelvek perspektívájának rovására – jelentette ki Volodimir Grojszman ukrán miniszterelnök annak a hét európai parlamenti képviselőnek, akik az EU-Ukrán Parlamenti Társulási Bizottság ülésének keretében látogattak először a Kelet-ukrajnai frontvonalra, majd Kijevbe.

A közleményében beszámolnak arról, hogy csakúgy mint a velük tárgyaló ukrán parlamenti képviselők, a miniszterelnök is ígéretet tett arra, hogy a nagy vihart kavart és a kisebbségi nyelveken folyó oktatást veszélyeztető törvényt még a végrehajtási utasítás kiadása előtt a Velencei Bizottság elé terjesztik és mindenképpen tiszteletben fogják tartani a nagy tekintélyű európai testület véleményét.

Úgy érzem, EP-s képviselőtársaim támogatását magam mögött tudva sikerült elfogadtatni: aki az ukrán nyelv helyzetén akar javítani, adjon többet az ukrán nyelvtanuláshoz, de ne vegyen el a nemzeti kisebbségi nyelvoktatástól – írta nyilatkozatában Szanyi Tibor, aki kollégáival együtt jelenleg is Kijevben tárgyal.