Szávay: csak a szabad nyelvhasználat szavatolhatja a külhoni magyarok hosszú távú megmaradását


A magyar kormánypárti szennymédia egyre gátlástalanabb hazudozásai által lezüllesztett kampányidőszak közepette is szerencsére vannak olyan célok, amelyek mellett az egész Országgyűlés egységet és erőt tud felmutatni – kezdte parlamenti felszólalását Szávay István jobbikos képviselő.

Mint ismert a magyar Országgyűlés egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot – melynek egyik előterjesztő az ellenzéki politikus -, amely nemcsak elítéli a jogtipró ukrán oktatásitörvény-tervezetet, de az ellene való fellépésre is felkéri a kormányt.

Persze, hozzá kell tennem, hogy mi, jobbikosok már hónapokkal ezelőtt azt követeltük a kormánytól, hogy tegyen valamit az akkor még csak parlamenti elfogadás előtt álló oktatásitörvény-tervezet vagy a még mindig a kijevi rada előtt fekvő, hasonlóan diszkriminatív nyelvtörvénytervezetek ellen – tette hozzá a képviselő. A Jobbik már akkor is hangoztatta, hogy ezek esetleges elfogadása létében fenyegeti az amúgy is gyenge szálakon függő kárpátaljai magyar megmaradást.

A jobbikos szakpolitikus felszólalásának további részében arról beszélt, hogy erős kormányzati fellépésre lenne szükség a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiájának ügyében. A Jobbik álláspontja ennek kapcsán a kezdetektől fogva világos:

a tömbmagyarság számára a területi, a szórványmagyarság számára pedig a kulturális autonómia a cél. Csak az autonómia, csakis az autonómia jogi, gazdasági, oktatási vagy nyelvhasználati garanciái szavatolhatják a külhoni magyar közösségek hosszú távú megmaradását és gyarapodását.

Ezeket a mondatokat rendre meghallgatjuk Semjén Zsolttól is a Magyar Állandó Értekezlet ülésén, csak sajnos a szavakat nem követik tettek – mondta el Szávay.

“A 2018-ban kormányra kerülő Jobbik ezért sokkal határozottabban, ezáltal hatékonyabban fog kiállni a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései mellett. “Mi nem fogjuk engedni, hogy a román hatóságok ellehetetlenítsék a székely szabadság napjának méltóságteljes megtartását, és nem hagyhatjuk azt sem, hogy a bukaresti politika és média magyarellenes hergelése odáig fajulhasson, hogy egy besztercei magyar kislányt az iskolában ver meg két román fiú csak azért, mert magyarul beszélt. De azt se hagyjuk majd szó nélkül, hogy Ukrajna elnöke rendre megszegi a helyi magyarsággal kötött választási együttműködést. Egy Jobbik-kormány Ukrajna és Szerbia EU-csatlakozásának feltételeket fog szabni: déli szomszédunknak a magyar közösség számára a koszovói szerbeket megillető autonómiát kell biztosítania, Ukrajnának pedig érvényt kell szereznie a kárpátaljai autonómiáról és a magyar autonóm körzet létrehozásáról szóló, az igenek elsöprő többségével zárult 1991-es népszavazásnak” – hangzott el a Szávay István felszólalásában.