Felmérés: Ukrajnában a lakosság alig több mint fele használja az ukrán nyelvet a hétköznapokban 🇺🇦

Ukrajnában a lakosságnak mindössze 50,5 százaléka használja az ukrán nyelvet a mindennapi kommunikációban családtagjaival, illetve ismerőseivel – derült ki egy felmérésből, amelyet több neves ukrán szociológiai intézett végzett el közösen.

A SZOCISZ, a KMISZ, a Rejting és a Razumkov intézet által a nyáron végzett felmérés eredményét a Zerkalo Nyedeli ukrán hetilap ismertette. Ennek eredménye alapján az Ukrajnában élők 24 százaléka az orosz nyelvet használja a mindennapi érintkezésben. Ugyanennyien válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy

nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy noha a kormányzati politikában jelentős az ukrán identitás növelésére vonatkozó törekvés, ez a nyelvhasználat tekintetében nem eredményezett változást az ukrán társadalomban. Kiemelkedő változás az elemzők szerint egyedül a fővárosban, Kijevben tapasztalható, ahol jelentősen megnövekedett azok száma, akik családon belül már ukrán nyelven beszélnek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nyilvános helyeken is áttérnének az ukrán nyelvre. Konkrét adatok erről nem kerültek nyilvánosságra – írja az MTI.

A felmérés szerint az ország nyugati (97,2 százalék), illetve délnyugati részében (91,6 százalék) vannak a legtöbben, akik kizárólag ukránul beszélnek.

A felmérést a kutatóintézetek márciusban végezték, 14 ezer személyt kérdeztek meg, köztük az ország minden megyéjéből öt-ötszázat, ezer-ezer főt pedig Kijevben, valamint a kelet-ukrajnai Harkiv és az ország déli részén lévő Odessza megyében.

A 112.ua hírportál ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az ENSZ és az Euromonitor International nevű szervezet által idén áprilisban közzétett tanulmány szerint az orosz nyelven beszélők száma az elmúlt húsz évben a volt szovjet tagköztársaságok közül Ukrajnában csökkent a legdinamikusabban. Az adatok alapján Ukrajnában az orosz ajkú állampolgárok száma az 1994-es 33,9 százalékról 2016-ban 24,4 százalékra csökkent.

Forrás:
MTI