Marasztalják az ukrán határőröket Oroszországban

Két hónapra letartóztatta egy orosz bíróság azt a két ukrán határőrt, akiket még október 4-én az ukrán-orosz államhatár közelében fogtak orosz határvadászok.

Oleg Szlobogyan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője közölte az eset tisztázására összehívott ukrán-orosz közös határértekezletet gyakorlatilag félbeszakította az orosz fél.

„A találkozóra érkező orosz határőr rögtön az elején közölte, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy válaszoljon a kérdésekre, majd átadta a megbeszélés orosz nyelvű protokollját. A dokumentum száraz és formális, ebből nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre”

– írta közösségi oldalán a szóvivő.

Szlobogyan közölte, hogy az ukrán határőrség írásban kifejtette kifogását és aggályait az orosz határszolgálat protokollsértő viselkedése és cinikus hozzáállása miatt.

„Lassan sikerült kideríteni, hogy mi történt valójában, információnk szerint a két határőr ügyében már bírósági döntés is született. Illegális határátlépés és a bűnüldöző szervek dolgozóival szemben tanúsított engedetlenség vádjával már el is ítélték a két tisztet, akik két hónap elzárást kaptak. Ezek a vádak arra utalnak, hogy a határőröket erőszak alkalmazásával fogták el, ezt igazolja az is, hogy elfogásuk óta nem engedték be hozzájuk az ukrán konzult” – vélekedett Szlobogyan.

A szóvivő szerint nagy valószínűséggel, pszichológiai nyomás alatt tartják a határőröket, sőt nem tartja kizártnak azt sem, hogy testükön súlyos fizikai bántalmazás nyomai találhatók.

A külügyminisztérium változatlanul kéri az ukrán határőrök kiadatását.

Forrás:

KH/unian.ua