Autonómia-tüntetéssel várják Budapestre az ukrán külügyminisztert


Mint arról beszámoltunk, október 12-én érkezik Budapestre az ukrán külügyminiszter, hogy elsősorban az elfogadott oktatási törvényről tárgyaljon a magyar kormánnyal.

Ukrajna budapesti nagykövetsége elé tüntetést szerveznek – közölte Pavlo Klimkin az ukrán külügyi tárca vezetője szerdán Twitterén -, állítása szerint erről a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a nagykövetséget.

„Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust? – fogalmazott számonkérően Klimkin. Állítása szerint azonnal tiltakozójegyzéket küldött a kijevi külügyi tárca azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a „provokációt”. “Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét”

– fűzte hozzá bejegyzésében.

Az MTI információi szerint a demonstrációt ifj. Hegedűs Loránt református lelkész szervezi tiltakozásul az ukrán oktatási törvény és a kárpátaljai magyarság jogfosztottsága ellen. Ezzel szemben a mukachevo.net hírportál a saját forrásaira hivatkozva a Jobbiknak tulajdonította az eseményt.

Megkerestük Szávay Istvánt, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnökét, aki elmondta, a tüntetést magánszemélyek szervezik.

Az ellenzéki politikus jelezte, a demonstrációt nem a Jobbik kezdeményezte.

Forrás:

KárpátHír/Mukachevo.net