Porosenko: az ukrán oktatási törvény egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára


Az ukrán oktatási törvény – a nemzetközi kötelességeknek megfelelően – szavatolja a nemzeti nyelveken “szükséges szinten” történő oktatást, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén.

Mint az ismert, ott a nagy port kavart ukrán oktatási koncepcióról vitáznak az érintettek. Amint arra számítani lehetett, Petro Porosenko ukrán államfő kitart amellett, hogy semmilyen engedmények nem lesznek a törvényben. Mint kijelentette Strasbourgban:

Ukrajnában igenis kötelező az ukrán nyelvet tanulni, és mindenkinek tudnia kell az államnyelvet.

Hozzátette, az ukrán elsajátítása mellett a nemzetiségi kisebbségek tagjai anyanyelvükön is tanulhatnak. Az elnök biztos abban, hogy a Velencei Bizottság is képes lesz tárgyilagosan megítélni a helyzetet, miszerint a szóban forgó törvénnyel Ukrajna semmilyen nemzetközi jogot nem sértett meg. Ugyanakkor jelezte, ha szükséges lesz, hajlandóak betartani a megfogalmazott ajánlásokat a Velencei Bizottság és az Európa Tanács részéről.

Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az állam nyelvének ismeretének hiánya miatt, amely végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet – húzta alá Porosenko.

Forrás:

MTI/KárpátHír