Ukrán forrás: Szijjártó javaslata el fog bukni :(


A Szvoboda Rádió brüsszeli tudósítója szerint Magyarország Ukrajnát érintő kezdeményezését lesöpri asztaláról az uniós országok külügyminisztereinek tanácsa.

Richard Jovzjak úgy értesült, hogy a jövő hétfői luxemburgi EU-s külügyminiszteri ülésen nem talál támogatókra Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter javaslata, miszerint vizsgálják felül a Kijev és Brüsszel között létrejött társulási egyezményt. Mint azt megírtuk, a magyar tárcavezető Ungváron tartózkodva jelentette be szándékát, amit az ukrán oktatási törvény miatti tiltakozás váltott ki. Az ukrán diplomácia sem váratott sokat a válasszal, bejelentették, Pavlo klimkin október 12-i budapesti útja során szóvá teszi Szijjártónál a kárpátaljai kettős állampolgárok helyzetét is.

Jól érzékelhető, egyre csak durvul az ukrán–magyar diplomáciai háború és egyelőre úgy fest, bármivel is próbálkozik Budapest, Kijev nem enged, makacsul kiáll az erőszakos ukránosítás mellett.

Az is csökkenti a magyar szándék esélyét, mármint hogy vizsgálják felül a társulási megállapodást, hogy sok EU-s országnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, márpedig Magyarország miatt nincs szándékukban semmiféle áldozatot hozni.