Ismét megvezették a külföldi rendszámú autók tulajdonosait?


Elkészült az európai regisztrációval rendelkező autók ukrajnai legalizálásáról szóló törvénytervezet – jelentette be pénteken Nina Juzsanina, az ukrán parlament adó- és vámügyi bizottságának vezetője.

A közlemény szerint rövidesen összehívják a végrehajtó hatalom vezetőit, hogy utoljára megvitassák a törvénytervezet koncepcióját. Juzsanina ugyanakkor közölte a kidolgozott jogszabály eltér attól a megállapodástól, amit a külföldi rendszámú autósokat tömörítő szervezetek képviselőivel kötöttek a kijevi tiltakozások során.

„Mi a különbség? Szeretném, ha megértenének minket. Tisztességtelen lenne a jogkövető állampolgárokkal szemben, ha kedvezményeket biztosítanánk azok számára, akik eddig kihasználva a kiskapukat autót hoztak be az országba, és ezzel megsértették a vámszabályokat. Úgy gondolom, hogy a többi adófizető, aki befizette az összes adót, és nem a jövedéki adó teszi ki ennek a legnagyobb részét – leggyakrabban erre hivatkozva nem legalizálják az autókat – hanem mert még 8,5 százalékos behozatali vámot és a 20 százalék áfá-t kell fizetni az autó ára után. Tehát kiegyensúlyozottan kell megközelítenünk a kérdést, vagyis olyan adóskálát kell létrehoznunk, amely elérhetővé teszi minden ukrán állampolgár számára a külföldi használtautó behozatalt”

– fogalmazott eléggé zavarosan, konkrétumokra nem kitérve a bizottság elnöke.

Nina Juzsanina szerint a liberalizációt az autó korától függő növekvő együtthatóval kell alkalmazni.

Fellélegezhetnek a külföldi rendszámú autósok?

Külföldi rendszámú autósok: csúszik a legalizációs törvény

Rendszámmizéria