Kötelező-e az ukrán állampolgároknak a jogosítványcsere?


Mint arról mi is többször beszámoltunk, ukrán portálokon olvasható információk szerint ez év novemberéig Ukrajnában be kell fejezni a gépjármű-vezetői engedélyek EU-s szabványúra való cseréjét. Kötelező-e az eljárás? Ennek próbált utána járni a Kárpáti Igaz Szó.

NEM – adta az egyértelmű választ a kérdésre a Vera Kelba, az ukrán belügyminiszter kárpátaljai illetékese. Hozzátette: Igaz, hogy az EU-s előírás szerint már az idén be kellene fejezni az okmányok európai szabványúra, vagyis biometrikusra való átállását, csakhogy az erre vonatkozó törvényt máig nem fogadták el. Pillanatnyilag a mikrochippel ellátott kártyaformájú jogosítvány is csak elméletben létezik. Tehát nincs mire cserélni. Persze, a régebben kiadott belföldi jogosítványok helyett lehet újabbat igényelni, ami 201 hrivnyába kerül.

A KISZÓ riportere megjegyzi, hogy a szomszédos országokban azonban már most is belekötnek az ukrán jogosítvánnyal közlekedőkbe. A szakértő szerint, ez csak akkor lehetséges, ha az illető,

olyan okmánnyal rendelkeznek, amelyeken nincs feltüntetve az érvényesség lejártának határideje.

Ezt a problémát ki lehet küszöbölni az úgynevezett nemzetközi jogosítvány beszerzésével. Ezt az iratot a megyében működő hat szervizközpont bármelyikében lehet igényelni. A három évre szóló iratról tudni kell, hogy csak a meglévő és érvényes belföldi jogosítvánnyal együtt használható. A kérelmezéséhez mellékelni kell az eredeti okmányt, a személyazonosságit, az útlevelet és a matt papírra készült 3,5×4,5 centiméteres fényképet. A bemutatott iratokat az ügyintéző helyben visszaadja. A kérelmezőnek nem kell KRESZ-vizsgát tennie, öt nap alatt kézhez kapja a nemzetközi jogosítványt.

Forrás:

KISZÓ