Konzulátusi tüntetések: az fáj nekik, hogy nem ukránul beszélünk


Azt szeretnék az ukrán hazafiak, ha a kárpátaljai magyarok is megtanulnának ukránul. Erre helyezték a hangsúlyt azok a tüntetők, akik péntek késő délután gyűltek össze demonstrálni Magyarország ungvári és beregszászi külképviselete elé.

Amint arról beszámoltunk, a nacionalisták arra válaszul szerveztek tüntetést, hogy október 13-án Budapesten is rendeztek egy demonstrációt, ahol a részvevők a kárpátaljai magyarság iránti rokonszenvüket és szolidaritásukat fejezhették ki. A megmozdulást sok ukrán portál tévesen a Jobbiknak tulajdonította, holott azt ifjabb Hegedűs Lóránt református tiszteletes szervezte.

Visszatérve az ukrán patrióták kárpátaljai megmozdulásaira. A nagyobb létszámú megmozdulásuk Ungváron volt, de a képek tanúsága szerint pár tucatnyian lehettek, nem pedig száznál is többen, mint ahogy az egyik ukrán portálon olvasható.

Miközben a tüntetésüket az új ukrán oktatási törvény melletti kiállásuk ügyében szervezték, mással sem voltak elfoglalva, mint a magyarellenes felirataik mutogatásával és a magyarellenes retorikájuk hangoztatásával. Például azt követelték, hogy minden ukrán beszélje az államnyelvet és hogy Magyarország ne zsarolja Ukrajnát a nemzetközi téren, valamint Budapest ne avatkozzon bele Ukrajna belügyeibe.

Kár, hogy fel sem fogják, hogy a kárpátaljai magyar közösség tagjai nem ukránok, csupán ukrán állampolgárok, s arról sem ők tehetnek… Abban is korlátoltak, hogy megértsék, amikor Ukrajna nemzetközi egyezményeket rúg fel, sőt, saját alkotmányát is megsérti, az már rég nem belügy.

A képek alapján egyébként elég furcsa kontingens gyűlt össze. Látni tizenéveseket és nyugdíjasokat is, ami felveti annak a lehetőségét is, hogy amint az Ukrajnában rég és jól bevált szokás, pénzért mehettek ki tüntetni…

A beregszászi helyszínen pedig azt kérték számon, miért nincs kint a konzulátuson az ukrán zászló?

Azt is felháborodva jelentették ki, milyen dolog, hogy Beregszászban nem értenek ukránul? Amúgy meg alig voltak ott páran, ami jól jelzi támogatottságukat, pontosabban annak teljes hiányát…
Forrás:

KárpátHír