Tömeges elvándorlás az egészségügyben


Az alacsony bérek, a rossz munkahelyi körülmények, a kilátástalan jövő miatt tömegesen hagyják ott szülőföldjüket az ukrajnai egészségügyi dolgozók. Az orvoshiány leginkább a határ menti megyékben észlelhető, a magyar, szlovák és cseh egészségügy tárt karokkal várja a jó szakembereket, ugyanis náluk is káderhiánnyal küszködnek.

Az ukrán média már nem egy ízben foglalkozottak ezzel a problémával, most a TCH tévécsatorna riporterei látogattak el a Beregszászi Járási Kórházba, amelyben tavaly kilenc hónap alatt 103-an mondtak fel, s felkerestek Szlovákiában dolgozó ukrán szakembereket is, akik kézzelfogható magyarázatot adtak döntésükre. A riport szerint

a beregszászi kórházban olyan munkaerő hiány van, mely már-már veszélyezteti annak működését, a főorvos kénytelen más járásokból alkalmazni az orvosokat, nővéreket, a megüresedett helyeket szétosztják a még itt maradt dolgozókkal, akik viszont súlyosan túl vannak terhelve.

Sőt, olyanok is vannak, akik egyidejűleg Magyarországon is dolgoznak, hogy itteni nevetségesen alacsony bérüket kiegészítsék. Beregszász problémájával a helyi képviselők is foglalkoztak. Még tavaly elfogadtak egy programot, mely lakást és prémiumot biztosítana a vendégorvosoknak. Ám ez egyelőre csak papíron létezik.

A medicinában azok maradnak elsősorban, azok már közel járnak a nyugdíjas korhoz, vagy már betöltötték azt. Ez rendkívül riasztó jelenség, mint mondják, lassan nem lesz, aki beadjon egy injekciót a kórházakban. A friss diplomások ugyanis meg sem próbálnak elhelyezkedni a szakmába, mint a riportban megszólaltatottak elmondják, a minimálbérből még lakást sem tudnának bérelni, nem hogy megélni. Ezért a diploma kézhez vétele utána a többség azonnal külföldre megy, ahol sokkal nagyobb megbecsülés övezi az egészségügyi szakembereket:

például a szomszédos Szlovákiában egy orvos kezdő fizetése havi 900 euró.

Senki számára nem titok, amíg Ukrajnában nem biztosítnak olyan béreket az orvosoknak, nem fog megállni az elvándorlás.Forrás:

KárpátHír