Veszélyeztetnék Kárpátalját a kettős állampolgárok?


A kárpátaljaiak kettős állampolgárságát is a vidékünket veszélyeztető rizikófaktorok közé sorolták azon az ungvári kerekasztal-megbeszélésen, amit az ukrán államfő mellett működő stratégiai kutatóintézet regionális irodája szervezett.

A Kárpátaljára jellemző bajok első számú forrásának az elhatalmasodó korrupciót nevezték. Még aggasztóbb, hogy a jelenség különösen erősen kitapintható a fiatalság körében. Elhangzott az is, az elmúlt három évben a békésnek tartott megyénken megduplázódott a gyilkosságok száma.

A második legnagyobb problémának a növekvő illegális migrációt látják. A munkácsi és csapi székhelyű határőr-parancsnokságok összevont adatai szerint 2016-hoz képest megháromszorozódott azon migránsok száma, akik Kárpátalján keresztül szeretnének eljutni az EU területére. Az elfogott menekültek fele vietnámi állampolgár.Nem sikerül visszaszorítani az alvilági csempészetet sem, hangzott el a konferencián. Sőt, már drónokkal és más repülő alkalmatosságokkal is dolgoznak a csempészek, ami tovább nehezíti a határvadászok munkáját.

Ám ami számunkra a legérdekesebb, most először hangzott el rizikófaktorként az is, hogy

sok kárpátaljai lakosnak van kettős állampolgársága.

További problémaként fogalmazódott meg a vidéken élő nemzeti kisebbségekhez való viszonyulás, a többség és kisebbség viszonya, az új ukrán oktatási törvényt övező hisztériakeltés.

Szintén a problémás ügyek közé sorolták a rendvédelmi hatóságok és az államigazgatási szervek nem kellően hatékony munkáját.
A fórum munkájában részt vettek Ukrajnába akkreditált szlovák, cseh és litván diplomaták. A képek tanúsága szerint a szervezők Magyarország külképviseletének munkatársait is várták, de a magyar zászlós helyek üresen maradtak…