Kijevben félnek a nép haragjától


Az ukrán fővárosban nagy erőkkel készülnek a mai ellenzéki tüntetésre.

Mint azt már megírtuk, Miheil Szakasvili és támogatói készülnek demonstrálni Kijevben. Három fő követelésük van: a korrupcióellenes bíróságok létrehozása, a mentelmi jog felfüggesztése és egy új választási rendszer kidolgozása. A titkosszolgálat korábban azt közölte, a tüntetők provokációra készülhettek, radikálisok éles lőfegyvert akartak bevinni a tüntetés területére.

Kedd reggel az ukrán főváros központi kormányzati negyedét hermetikusan lezárták a rendvédelmi hatóságok. Mintegy 3,5 ezer egyenruhás vigyázza a rendet, de szükség esetén biztosítva van a további erősítés. Mindenfelé kordonokat látni és fémvizsgáló berendezéseket.

A jelek szerint a regnáló hatalom nem érzi magát a legnagyobb biztonságban…

Szaakasvilit sározza a titkosszolgálat

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) szélsőséges radikálisokkal igyekszik kapcsolatba hozni Miheil Szaakasvilit, aki október 17-én, kedden nagyszabású tüntetést szervez Kijevben és több más megyeközpontban is. Az SZBU tájékoztatása szerint alapos a gyanúja annak, hogy az ukrán fővárosban radikális elemek botrányt és káoszt akartak szítani, attól sem riadva vissza, hogy éles lőfegyvert alkalmazzanak.