Már megint provokál a Zakarpattya online


A közismerten soviniszta hangvételű Zakarpattya online számon kérően tudósított arról, hogy a Vereckei-hágón történelmi emlékparkot avattak azon Karpatszka Szics-katonák emlékére, akik Kárpát-Ukrajnát védték, de az ünnepségen nem voltak ott Kárpátalja megye vezetői.

Holott ők is hivatalosak voltak, álltja a cikk. A felavatott emléktáblán az áll, hogy a „hős Karpatszka Szics-katonák a lengyel és magyar megszállókkal szembeni harcban estek el”. Más forrásból származó sajtóhír szerint a megfogalmazás miatt Lengyelország bekérette az ukrán nagykövetet is.

A magyarellenességéről is ismert, már idézett portálon található cikk hosszasan sorolja az 1939 márciusában történteket, természetesen a saját szája ízük szerint írva le a Kárpát-Ukrajna kikiáltásának körülményeit és a seregük történetét. Azt állítják, Vereckénél mintegy 600 katonájukat ölték le az ellenséges lengyel csapatok, ám ennek merőben ellentmond, hogy hiába kutakodtak ott éveken keresztül galíciai régészek, csak 22 holttest maradványaira bukkantak, akikről azt állítják, szicsgárdisták lehettek.

De a cikk lényege az, hogy

Kárpátalja önkormányzati vezetői hivatalosak voltak, de nem jöttek el az avatására, csak Lemberg megye elöljárói voltak ott.

Ezt a parkot a Lemberg Megyei Tanács kezdeményezése révén hozták létre, s a magyar honfoglalási emlékmű közelében avatták fel.

A Zakarpattya online az elmúlt időszakban már többször is azt állította Hennagyij Moszkal kormányzóról, hogy Budapest érdekeit védi Ukrajnával szemben. Gúnyosan Igennij Igennevicsnek hívják őt.