Mit ígér az új egészségügyi reform?


A Legfelső Tanács 240 vokssal ma megszavazta az új egészségügyi reformot.

Főbb pontjai között az állami szociális egészségbiztosítási rendszer bevezetése – melynek révén bármilyen tulajdonú egészségügyi intézményben ingyen vagy részben térítésmentesen jut a páciens gyógyszerhez és ellátáshoz –, a családorvos önálló kiválasztása, az orvosok betegszám utáni finanszírozása és a nemzetközi protokoll szerinti gyógyítás szerepel.

A dokumentum június 8-ki változata után, a második olvasatban került elfogadásra, miután több javítást eszközöltek benne, bár jelentős többségükben nem tudtak közös nevezőre jutni a képviselők. Három napig tárgyalták annak különféle pontjait, különösen ami a kék csomagot, azaz a részben fizetett szolgáltatások körét érinti. Hogy mely szolgáltatás mennyibe fog fájni a pácienseknek, az egyelőre tisztázatlan. A véglegesített forma szerint az állampolgároknak csak a sürgősségi, az alapfokú és a palliatív ellátásért nem kell fizetnie. A zöld, azaz ingyenes csomag tartalmazza ezenkívül a szülés levezetését, valamint a 14 éves kor alatti gyerekek ellátását. Saját költségen vehető igénybe viszont az esztétikai, a felnőtt fogorvosi (kivéve ha sürgősségi), valamint a családorvosi beutaló nélküli ellátás.

Minden megyében több – 3-5 – kórházi kerületet hoznak létre. A sebészeti és reanimációs ellátást mindegyikben az első rangú multidiszciplináris kórház, míg az utókezelést és a tervezett kezeléseket a másodrangú kórház nyújtja majd. A kórházi körzetek központja egy 40 ezer lakosságú település lesz, melyet 1 óra alatt meg lehet közelíteni a megye bármely pontjáról. Irányításával a kórházi tanács foglalkozik, mely a helyi önkormányzatok, az egészségügyi intézmények, a megyei közigazgatás és az egészségügyi minisztérium képviselőiből áll össze.

A családorvosoknak azt ígérik, nem fix fizetésért dolgoznak majd, hanem minden egyes kezelt páciens után bizonyos összeget kapnak.

Hogy a medicina régóta megérett a reformra, abban mindenki egyetért, ám az elemzők szerint, a sebtiben elfogadott, kidolgozatlan, helyenként irreális kitételeket tartalmazó dokumentumnak számos hiányossága van, s mivel a szféra pénzügyi támogatása egy kézben, egy újonnan létrehozandó szervnél összpontosul Kijevben, az a jelenleginél is nagyobb korrupciót szülhet az egyébként is száz sebből vérző egészségügyi rendszerben.