Magyar pénzből épül akadémia Alsókerepecen


Hamarosan labdarúgó akadémia épülhet magyarországi finanszírozásból a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) határában egy 12 hektáros területen – számolt be a munkácsi székhelyű M-Stúdió regionális televíziós csatorna. A riportból az nem derült ki, mekkora összegből és, hogy állami finanszírozásból, vagy magánbefektető pénzéből épül majd az edzőközpont.

„Két hónapja keresett meg minket a magyarországi fél azzal, hogy labdarúgó akadémiát építenének a községben. A létesítmény teljes mértékben magyar pénzből épülne. Előzetes meghallgatást tartottunk az ügyben, az ötletet a képviselő-testület és a településen élők is támogatták” – nyilatkozta az összeállításban Magdaléna Molnár Alsókerepec polgármestere.

Szerhij Hajdaj, a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke a képviselő-testület legutóbbi ülésén elmondta, hogy öt futballpálya, uszoda, hotel, kollégium és egy iskola is épülne a területen, ahol kárpátaljai tehetségeket nevelnének. Az első lépés, vagyis a tervdokumentáció már elkészült, amelyre a Munkácsi Járási Tanács október 12-i ülésén 99 500 hrivnyát különítettek el a költségvetésből. Erre a célra a községházán már ki jelöltek egy 12 hektáros területet.

Az akadémia kapcsán október 19-én falugyűlést tartottak a településen. A helyi lakosok, a polgármester és a községi tanács, valamint a járás vezetése is támogatják az elképzelést.

Az elmúlt években már többször felmerült egy magyarországi finanszírozásból megvalósuló labdarúgó akadémia létesítése a megyében, négy-öt éve Nagyobrony, majd Tiszapéterfalva, legutóbb pedig Munkács merült fel lehetséges helyszínként.

A tavaly év végén a kisvárdai székhelyű Várda SE, a Várda Labdarúgó Kft. valamint másrészről a Munkács FC, illetve annak első anyaországbeli partnere, a Tarpa FC lépett frigyre azügyben, hogy minél hatékonyabban és sikeresebben tudják felkutatni a kárpátaljai, illetve Ukrajna egyéb területein élő korosztályos fiatalok közül azokat a tehetségeket, akik a későbbiekben be tudnak kapcsolódni a magyar futball rendszerébe.

A Seszták Miklós fejlesztési miniszternek kedves Munkácsi Labdarúgó Akadémia nem mellékesen tavaly egymilliárd forintos támogatást kapott a magyar állami költségvetésből. Bár egyelőre nincs nevesítve, nagy valószínűséggel a munkácsi akadémia állhat az alsókerepeci beruházás mögött.