Trócsányi: Kárpátalján ma is a szabadságért kell küzdeni


Ukrajnának kötelessége változtatni a kisebbségi magyarság nyelvi jogait hátrányosan érintő oktatási törvényen, erre kötelezi az a barátsági és jószomszédsági államközi egyezmény, amely 1991 óta hatályban van – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter az ukrajnai Ungváron, ahol megbeszéléseket folyatott Hennagyij Moskallal, kormányzóval, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatás vezetőjével. Hozzátette, Magyarország számára rendkívül fontos Kárpátalja, annak 150 ezres magyarsága, és igazságügyi miniszterként minden jogi támogatást megígért, hogy a magyar kisebbség érvényt tudjon szerezni jogainak.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Trócsányi László elmondta, jelenleg két államközi szerződés is érvényben van Ukrajna és Magyarország között. Az egyik, amely 1991 májusában köttetett, a kisebbségek jogairól szóló egyezmény, míg a másik az 1991-ben kötött Ukrajna és Magyarország közötti barátsági és jószomszédsági szerződés. A miniszter hangsúlyozta, ezek a szerződések egyértelműen rögzítik az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, az oktatás valamennyi szintjén, és mai napig is hatályban vannak. Hozzátette, ugyanakkor számtalan más nemzetközi egyezmény, többek közt a nyelvi charta is a kisebbségek ezen jogainak biztosítására vonatkozik.

Trócsányi László elmondta, a magyar kormány úgy látja, a kijevi parlament által nemrégiben elfogadott oktatási törvény 7. cikkelye sérti mind a nemzetközi dokumentumokat, mind a két ország közötti államközi szerződéseket. A magyar igazságügyi miniszter ezért a tárgyalások során arra kérte Kárpátalja kormányzóját, mint a térség sajátosságait legjobban ismerő állami vezető a hivatalos központi hatóságoknál a leghatározottabban járjon közbe Kievben annak érdekében, hogy a törvény módosításra kerüljön.

A miniszter felidézte, a Velencei Bizottság foglalkozni fog az ukrán oktatási törvénnyel. A magyar kormány minden nemzetközi fórum előtt képviselni fogja azon követelését, hogy az ukrán oktatási törvényt az ukrán hatóságok a lehető leghamarabb módosítsa. Trócsányi László pozitívan értékelte, és megköszönte, hogy Hennagyij Moszkal kormányzó határozottan kiállt a Kárpátalján élő nemzeti kisebbségek nyelvi jogai mellett.

Trócsányi László a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar kormány számára Kárpátalja és annak magyarsága kiemelten fontos és mindent megtesz a térség fejlesztése és a magyarok helyzetének javítása érdekében. Hozzátette, hogy a kormány alkotmányból fakadó kötelezettsége is, miután az Alaptörvény D cikkelye kimondja, hogy

Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozása érdekében felelősséget visel a határon kívül élő magyarok sorsáért.

Forrás: PestiSrácok.hu; fotó: Igazságügyi Minisztérium