Lopással vádolják az egészségügyi minisztert


A megbízott egészségügyi miniszter már tizenöt hónapja meglopja az ukrán lakosságot.

Ezt Larisza Kanarovszka, a kijevi egészségügyi dolgozók szakszervezeti elnöke állítja. „Azon bejelentés, hogy az orvosok fizetése 18 ezer hrivnya lesz a reform után, hazugság, a szaktárcának ugyanis át kellett gondolnia a finanszírozás rendszerét. Többek között azt, mennyi jut majd a betegek gyógyszereire, nem pedig azt mondani, hogy 300 ezer hrivnya évente, amennyit Uljana Szuprun ígér. Már 15 hónapja nem dolgozik, csak meglopja a lakosságot.

Nincs tisztában a rendeletekkel sem, különben már akkor áttekintette volna a bértarifát, amikor a minimálbért 3200 hrivnyára emelték. Jelenleg ugyanis ugyanannyiért dolgozik egy orvos, mint egy nővér vagy egy ápolónő. Minden amit mond a megbízott miniszter – hazugság. Még egy egészségügyi miniszter sem hazudott nekünk ennyit, mint a mostani” – vádol a szakszervezeti elnök, aki szerint a tárcavezető nem érti, mire ítéli a reformmal az ukrajnaiakat. Szerinte az orvosoknak és a pácienseknek egyesíteniük kellene erejüket a bevezetésre kerülő új reform ellen, Szuprun ugyanis nem érti mit csinál, mivel nem szakmabeli.

Emlékeztetőül: a Legfelső Tanács október 19-én második olvasatban fogadta el a 6327. számú törvénytervezetet A gyógyszerekről és egészségügyi ellátásáról szóló állami pénzügyi garanciákról.

Az ukrajnai kisebbségek is ukránok egy ukrán miniszter szerint

Ulana Suprun Michiganből származik, apja és nagyapja állampolgárság nélkül éltek az Egyesült Államokban. Ukrán közegben nőtt fel, ukrán iskolába és templomba járt, akárcsak a férje Kanadában. 2013-ban költözött Ukrajnába, a kelet-ukrajnai fronton a katonáknak nyújtott egészségügyi szolgálatokat, mielőtt egészségügyi miniszter lett.