Céltábla lettünk – egész pályás letámadás a KMKSZ ellen (videó) 🇺🇦😲🇭🇺

Tovább folytatódik a kárpátaljai magyar közösséggel szembeni példátlanul durva kijevi támadássorozat. Az országos médiumok szinte már napi rendszerességgel sugároznak és írnak az általuk kitalált és erőltetett kárpátaljai szeparatizmus veszélyéről. A legújabb ilyen riportot a 24-es hírcsatorna készítette, ami hemzseg a szándékos csúsztatástól és hazugságtól, s szinte forr benne a helyi magyarság iránt megnyilvánuló rossz szándék, a gyűlölet.

A riportfilm azt sugallja, hogy Magyarország Oroszországgal összejátszva nem tett le arról, hogy visszaszerezze Kárpátalját. Az egyik megszólaltatott kijevi politológus, bizonyos Jevhen Magda Budapest részéről „fantomfájdalomnak” nevezi azt, hogy Magyarország elveszítette korábbi területeinek nagy részét. Kitérnek Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin nagy barátságára is, de a történetbe szokásuk szerint beleszőtték a Jobbikot is, amelyről továbbra is radikális politikai erőként beszélnek, egy olyanról, amelyik Nagy-Magyarországban gondolkodik.

A hírcsatorna hazugságok tömkelegére építő riportja azt helyezi a középpontba, hogy Magyarország különféle alapítványokon keresztül támogatást nyújt az itt élő magyaroknak, akiknek egy másik ország útlevele is a zsebükben lapul. Ezt pedig politikai célú megvásárlásnak tekintik, nem pedig valódi támogatásnak.

A riportban elhangzik a KMKSZ alapítványának a neve, továbbá a Géniusé és az Egán Edéé is.

Marianna Szics „oknyomozó” riporter megállapítja, ezek fölött mind Brenzovics László parlamenti képviselő gyakorol hatalmat. Emlékeztetnek, hogy a KMKSZ elnöke a Porosenko Blokk képviselője, mégis olyannal foglalkozik, ami árthat Ukrajnának. Úgy állítják be a magyar politikus közelmúltbeli budapesti találkozóját Orbán Viktor miniszterelnökkel, mintha azon Kárpátalja Ukrajnától való elszakadásáról is szó esett volna. Még azt az abszurd kérdést is nekiszegezték a honatyának, hogy vajon milyen pénzből utazott a magyar fővárosba?…

Úgy festik le Brenzovicsot, mint aki hatalmas pénzösszegek felett uralkodik és kénye-kedve szerint nyújt támogatást Kárpátalján. Például kettős állampolgárságú járási képviselőknek. Konkrétan három név hangzik el:

Vetrócki Natáliáé, aki az Ungvári Járási Tanács tagja, valamint Király Kálmáné és Gorondi Alberté, akik a Nagyszőlősi Járási Tanácsban képviselők.

A sajtóetikát lépten-nyomon felrúgó újságírónő megpróbálta mindhármójukat felkutatni, Vetrócki Natáliát saját otthonában kereste. Azt veti a szemére, miért kapott 9 ezer hrivnyás támogatást a KMKSZ-től. Ugyanezt firtatja a nevetlenfalui Király Kálmán esetében is, akinek a távollétében a felesége válaszolt. Megpróbálta elmagyarázni, hogy a Magyarországról érkező támogatásra valamennyi kárpátaljai magyar pedagógus jogosult, így ő és a férje is. Elmondhatta volna azt is az értetlenkedő hívatlan kijevi vendégnek, hogy az anyaországból érkező különféle támogatások után ezek az alapítványok és a kedvezményezettek is hatalmas adójárulékot fizetnek az ukrán állam mindent elnyelő bugyellárisába, amit aztán az ukrán csinovnyikok szép ügyesen leeresztenek a korrupciós csatornákon, abban úgyis élenjárók… De azt se feledjük, ezekből a pénzekből hadiadót is kell fizetnünk.

Erről persze egy szó sem esik. Meg persze arról sem, hogy az ukránság is jól jár a magyarországi törődéssel.

Igazat kell adni a Jobbik egyik korábbi észrevételének, hogy a magyar kormánynak úgy kellet volna megszerveznie ezeket a támogatásokat, hogy abból ne az ukrán államot finanszírozzák és a kifizetések ne jelenthessenek támadási felületet az itt élő magyar közösség tagjaival szemben. Okulva az elkövetett hibából, erre a kérdésre igazán visszatérhetnének a magyar Országgyűlésben…

Visszatérve a riportra, abban legalább egy név nélküli nyilatkozó asszony egyszerűen, de lényegre törően elmondta: Magyarország legalább ott segít, ahol tud, mert Ukrajnától hiába is várni bármilyen támogatást…

Gorondi Albertet személyesen is sikerült mikrofonvégre kapniuk. Az ugocsai képviselővel szemben két vádat sorakoztattak fel: van-e magyar útlevele és miért kap pénzt az Egán Ede Jótékonysági Alapítványtól? A képviselő azzal utasította el a válaszadást, hogy nem mond semmit, mert úgyis hazudnak és szándékosan ferdítenek.

Ugyanezzel érvelt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is, akit a beregszászi székhelyű intézményben értek utol. Erőszakosan faggatták arról, hogy jövedelembevallásában az áll, pénzt kap például a Genius Jótékonysági Alapítványtól. Orosz Ildikó nem állt le velük vitatkozni, figyelmeztette a stábot, hogy engedély nélkül tartózkodnak a főiskola területén és ha nem mennek el, rendőrt hív.

Nagyon érdekes és elgondolkodtató, hogy a botrányosan készült riportban két fő elem van:

a magyarországi támogatások ügye és a kettős állampolgárság témája.

Kezükre játszott Király Kálmán nejének nyilatkozata, aki azt mondta, hogy itt csak az „idiótáknak” nincs magyar útlevelük. Az egész anyag lényege, hogy azt sugallják, mekkora veszélyt rejt e vidéken a magyar pénzek áramlása és egy másik ország útlevelének megléte. Az egyik kijevi jogász, bizonyos Andrij Szavin megjegyezte, a kettős állampolgárságot Ukrajna ugyan nem ismeri el, de nincs is rá semmiféle mechanizmus, hogy tiltsa vagy elvegye egy másik ország állampolgárságát. Ez az a pont, ami megteríthet az ukrán parlament előtt heverő új állampolgársági törvénynek, ami komoly szankciókat alkalmazna a kettős állampolgárokkal szemben. Egy-egy ilyen durva, hazug riport után sokan érvelhetnek a törvényhozásban azzal, hogy miért is van szükség a kettős állampolgárság totális tiltására. Nekik persze mindent szabad…

Summa summarum: mára tendenciózussá váltak a kárpátaljai magyarság elleni kirohanások. Egy előre kitervelt forgatókönyv része az erőszakos ukránosítást hirdető oktatási törvény, amihez garantáltan jönni fog a nem kevésbé brutális nyelvtörvény és az állampolgársági törvény is. Minden rosszért mi váltunk a felelőssé. Egy lapon emlegetnek már bennünket a kelet-ukrajnai felkelőkkel.

A fentebb boncolgatott riportban konkrétan is elhangzik az a megfogalmazás, hogy Ukrajnának félnie kell-e a Kárpátaljai Népi Köztársaságtól?

Megerősítésként még Dmitro Szidor ruszin vezetőt és moszkvai kötődésű ortodox papot is beemelték a riportba, azt a megszólalását, amikor az 1991-es kárpátaljai referendumot kérte számon a kijevi vezetéstől, amelyen az itt élők döntő többsége az önrendelkezésre szavazott, de Ukrajna azt egyszerűen semmibe veszi.

Szóval, a jelek alapján a felénk irányuló támadássorozat csak erősödni fog, céltáblává lettünk, ez teljesen világos, inkább az a kérdés, mit lehet ebben a helyzetben tenni? Nagyon sok függ a magyar kormányzat, az összes magyar parlamenti párt kiállásától, lépéseitől. Az oktatási törvény ügye azt mutatta, Budapest lépéshátrányba került Kijevvel szemben, s ha a készülő állampolgársági törvényre és az új nyelvtörvényre gondolunk, ez a hendikepp még tovább nőhet…


Nemes István