Facebook pozőrök és kommenthősök


A közösségi oldalakon nagyon ritka, hogy észérvek mentén zajlanak a viták, akárcsak a politikában, itt is a minősítés, a megbélyegzés és a lejáratás dívik. A meddő Facebook-csörték egyre gyakrabban terhelik és rendkívüli módon megosztják az amúgy is fogyatkozó kárpátaljai magyar közösséget, holott most van a leginkább szükség az összefogásra. Miközben több fronton is támadás érte a vidék magyarságát, egyesek belső ellentéteket szító viszályokat generálnak.

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan bejegyzés látott napvilágot, amely sárdobálásba és nyilvános veszekedésbe torkollott. Szándékosan nem nevezek meg egyet sem, hisz ezzel csak a Facebook pozőrök és a kommenthősök kezére játszanék. Pozőrök alatt most nem a tükör előtt magukat fotózó tinilányokra kell gondolni. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik a Facebookon egy ideális, látszólag tökéletes képet igyekeznek megfesteni magukról. Azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy ők mindenhol ott vannak, az ő figyelmüket semmi nem kerülheti el, minden ügyet felkarolnak és megoldanak. Ugyanakkor populista módon látszatproblémákat oldanak meg ahelyett, hogy valódiakkal foglalkoznának.

A pozőrök gyakran kommentháborút szítanak egy-egy téma kapcsán, amelybe természetesen becsatlakoznak a két tábor szimpatizánsai, a többség persze csak szemléli és jól szórakozik azon – hacsak virtuálisan is – , hogy emberek miként esnek egymás torkának, sokszor ismeretlenül is szidva, gyalázva, gyűlölve a másikat.

Ritka a józanul gondolkodó, értelmes kommentelő, aki átlátva a szitán megjegyzi, hogy ezek a csörték nem viszik előre, nem oldják meg az adott problémát, sőt, egyenesen károsak az érintett közösségre nézve. Ezek a bejegyzések, az ebből adódó értelmetlen és parttalan viták az összefogás helyett megosztóan hatnak.

E “facebookos háborúk” nem mellőzik a személyeskedést, hisz köztudott, ez az egyik legalapvetőbb vitaeltérítési módszer. Lényege, hogy ha kifogytál az észérvekből – vagy nem is voltak –, akkor a vitapartner személyét kell támadni. A fontos, hogy erősebbnek látszódj a másiknál, mert így a többi olvasó is ösztönösen neked ad igazat. A lejáratás ügyes eszköze a vitapartner nevének becézése, helytelenül írása, a vitapartnert sértő jelzőkkel illetni. Ezt egyesek az évek során mesteri szintre fejlesztették. A Facebook pozőrök mellett a kommenthősök tudnak még igazán kiakasztóak lenni. Ugyanis maroknyi közösségünk tele van okoskodó, eszet osztó és gúnyos kommentelővel, akik előszeretettel tiltakoznak és elhatárolódnak mindentől és mindenkitől. Persze erre is alkalmas a Facebook, ám az igazi érdekvédelemnek nem ez a színtere.

Valószínűleg, ha a Facebook pozőrök és kommenthősök annyi időt fordítanának a valós problémák megoldására, mint a bejegyzéseik és a kommentjeik megírására, akkor több megoldott és kevesebb megoldatlan kérdés lenne.

Akinek nem inge, ne vegye magára – s persze akinek inge, az is csak akkor, ha nem esik nehezére.

Bálint Sándor

Céltábla lettünk – egész pályás letámadás a KMKSZ ellen (videó) 🇺🇦😲🇭🇺

Tovább folytatódik a kárpátaljai magyar közösséggel szembeni példátlanul durva kijevi támadássorozat. Az országos médiumok szinte már napi rendszerességgel sugároznak és írnak az általuk kitalált és erőltetett kárpátaljai szeparatizmus veszélyéről. A legújabb ilyen riportot a 24-es hírcsatorna készítette, ami hemzseg a szándékos csúsztatástól és hazugságtól, s szinte forr benne a helyi magyarság iránt megnyilvánuló rossz szándék, a gyűlölet.</blockquot

e>