Lasszóval a seregbe


Javában tart Ukrajnában a sorozás, és a hadkiegészítő parancsnokságok mindent megtesznek, hogy jelesre vizsgázzanak feletteseik előtt. A penzumuk teljesítése érdekében nem rettennek vissza olyan módszerek alkalmazásától sem, amelyek nem állnák meg a helyüket egy demokratikus országban. Azzal takarózva teszik mindezt, hogy minden megengedett, amit a törvény nem tilt!

Az elmúlt hetekben két kirívó esetről is beszámoltunk, amikor katonák és rendőrök sorkötelesekre vadásztak. Álarcos, golyóálló mellényt viselő rendőrök és katonák razziáztak szombatra virradó éjjel Lemberg egyik legfelkapottabb bulinegyedében. A hatóságok lezártak egy teljes utcát majd igazoltattak mindenkit, beszámolók szerint 12 behívót osztottak ki a helyszínen.

A rendőrség utólag elzárkózott a történtektől valószínű rájöttek, nem épp a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Pár nappal korábban Kijevben egy éjszakai klubban toboroztak. Összehangolt akció keretében rendőrök, ügyészségi munkatársak, kommandósok és a hadkiegészítő emberei csaptak le a felhőtlenül szórakozó fiatalokra. A hivatalos verzió szerint a környéken élők panaszai miatt tartották a razziát, ennek ellenére 32 fiatalembernek a hadkiegészítő-parancsnokságon ért véget a buli, a váratlan esemény kijózanítólag hatott rájuk.

Ezek után jobb, ha minden 20 és 27 év közötti fiatal kétszer meggondolja, mielőtt szórakozni megy.

A május elejétől június végéig tartott sorozással több, mint 14 ezer sorkötelest hívtak be, nagyjából ugyanennyit terveznek behívni októberben és novemberben. Minden jel arra utal, hogy

nem úgy alakulnak a számok, ahogy azt elvárják Kijevből így lasszóval fogják a sorköteles fiatalokat.

A módszerek tárháza széles, korábban például Kárpátalján felsőoktatási intézményekben is próbálkoztak az egyenruhások. A diploma átvétele előtt kötelezték a fiatalokat arra, hogy átvegyék a behívót, azzal fenyegették őket, hogyha nem tesznek eleget állampolgári kötelességüknek nem kapják meg a diplomát. Eszerint a ukrajnai főiskolák és egyetemek végzősei közvetlenül a diplomájuk „mellékleteként” kapták kézhez a sorkatonai behívójukat. Ugyanis a végzős fiatalemberek a tanulmányaik befejezésének pillanatában automatikusan elveszítik a kötelező katonai szolgálat alóli mentességüket, ugyanakkor egy megkérdezett jogász szerint, amíg a diploma nincs a fiatal kezében addig diáknak számít, vagyis nem sorozhatóak.

Ebben az esetben is arra hivatkoztak, hogy minden megengedett, amit a törvény nem tilt.

Hétköznapi esetek közé tartozik, amikor a postaládában hagyják a behívót, pedig a hatályos törvények kimondják azt csak személyesen az érintetnek lehet átadni. Az egyenruhások visszaélnek azzal, hogy az emberek nem ismerik a jogaikat. Olyanról is lehetett hallani, hogy kihasználták a sorkötelesek hiányos nyelvtudását, és dokumentumokat írattak alá velük. Miközben azt szajkózzák, hogy a minőségre helyezik a hangsúlyt és csak azokat sorozzák be, akik hajlandóak szolgálni a hazájukat. De egy háború dúlta országban katonáskodni nem életbiztosítás, így

hazafiság ide hazaszeretet oda a jelentős többség megpróbál kibújni a surranó viselése alól.

Az már korábban a mozgósítások alkalmával is kiderült, hogy a toborzóirodák hajlandóak nem épp törvényes eszközöket is bevetni annak érdekében, hogy teljesítsék a kvótákat. A hadkiegészítők a törvényre hivatkoznak, miközben az egész rendszert áthatja a korrupció. Gyakorlatilag csak pénz kérdése ma Ukrajnában, hogy valakit besoroznak vagy felmentik a sorkatonai szolgálat alól. Nemcsak a sorozásra vonatkozik, hogy amiről a törvény nem rendelkezik az nem tilos ebben az országban. És ezt kihasználják az élet minden területén.

Bálint Sándor