Szeparatistaképzőnek nevezték a beregszászi főiskolát😡


Itt az újabb, immáron menetrendszerűnek tekinthető támadás a kárpátaljai magyarság ellenében. Ezúttal az Ukrinform híroldal ír kárpátaljai magyar szeparatistaveszélyről. A célpont most a beregszászi főiskola és annak egyik oktatója, kutatója.

A kijevi szerkesztésű hírügynökség elöljáróban a kárpátaljai kötődésű Szerhij Kvit egykori oktatási minisztert kérdezi. Lilija Hrinyevics elődje nagyon kemény szavakkal illette a kárpátaljai magyar közösséget és annak vezetőit.

Nonszensznek tartja, hogy Kárpátalján egészen mostanáig lehetőség volt arra, hogy valaki óvodás korától akár az egyetem befejezéséig úgy tanulhasson anyanyelvén, hogy megkerüli az ukránt és nem kényszerül annak az elsajátítására.

A volt oktatási miniszter a kialakult állapotokért a kárpátaljai magyarság szervezeteinek a vezetőit okolja, akik szándékosan gettósítják a helyi magyarságot. A korábbi tárcavezető úgy gondolja, maguk az emberek bele sem gondolnak, hogy ezzel milyen rossz helyzetbe kényszerítik őket és ők kitörnének, ha tehetnék, de senki sincs, aki elvégezze körükben a „felvilágosító” munkát. Óriási hibának tartja, hogy még mindig életben lehet az ún. Kolesznyicsenko–Kivalov-féle nyelvtörvény, ami széles autonómiát biztosít a kisebbségek nyelvhasználatának. Szerinte ezzel mihamarabb le kell számolni, merthogy hallatlan veszélyt jelent az ország egységére nézve.

Az Ukrinform oldalán megtalálható cikk a Kvit-féle gyűlölködő felvezetés után rátér a beregszászi székhelyű II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola lejáratására.

Azt írják az intézményről, hogy miközben magyar állami pénzből működik, az amolyan szeparatistaképző bázisa a helyi magyarságnak.

Kitérnek arra, hogy az intézmény nem tartja be az ukrajnai törvényi előírásokat, sok dokumentációt például csak magyarul vezet, s a főiskola bizony már szemet szúrt az állami szakhatósági ellenőrző testületnek és a titkosszolgálatnak (SZBU) is. Az Ukrinform azt állítja, zavaros a pénzügyi háttere is, amibe nem engednek beletekintést a szerveknek, de szakmai vonatkozásban is rengeteg a kivetnivaló a munkájukban. Emlékeztetnek arra, hogy a főiskolát 1994-ben alapították és azt sugallják nagyon aljas módon, hogy ott ukránellenes képzés folyik.

Konkrétan igyekeznek besározni a főiskola talán legelismertebb szaktekintélyét, Csernicskó Istvánt. Amennyiben hinni lehet a lejárató szándékú cikknek, a kiváló kutatót idén nyáron már megkereste a „hárombetűs” szerv és figyelmeztették, hagyjon fel ukránellenes tevékenységével.

Az ukrán szervek azt tekintik nemzetellenes cselekedetnek, hogy a szakember több publikációjában is rávilágított már a kisebbségellenes folyamatokra, ami az ukrajnai oktatási rendszert illeti. A cikk kikezdi a főiskola berkein belül működő tudományos műhelyek munkáját is, amihez közvetlenül kötik Csernicskó István személyét. Egy 2015-ös háttéranyagot emlegetnek, amit a Lehoczky Tivadar műhely alkotott, s ami az önálló magyar járás létrehozásának a tervét elemzi, aminek a központja Beregszász lenne. Az Ukrinform újságírói ezt autonómiatörekvésnek látják, s mint ilyet azonnal a szeparatista bélyegzővel titulálnak.

Arról lehet nem is tudnak vagy csak nem akarnak tudni, hogy ezt a magyar járást és az önálló magyar tankerületet személyesen Petro Porosenko elnök ígérte meg a kárpátaljai magyarságnak a KMKSZ-en keresztül.

Kifogásolnak még egy 2016-os felmérést is a Hodinka Antal műhely részéről, aminek Tandem–2016 volta a neve, és szerintük azt kutatta, hogy miként viszonyulnak a kárpátaljaiak a magyar autonómia kérdéséhez és a kettős állampolgársághoz.

A hazugsággyáros újságírók arra sarkallják az SZBU-t, hogy vegye komolyabban a főiskolát és az ott dolgozó pedagógusokat, indítsanak eljárásokat és vonják törvényi felelősségre őket.

Nem is tagadják, meg kell félemlíteni a magyarokat.

Emellett pedig felteszik azt a kérdést is, hogy a főiskola gazdasági és szakmai működését ellenőrző szervek miért nem gondolkodnak el az állami engedélyek, licencek visszavonásáról…

Céltábla lettünk – egész pályás letámadás a KMKSZ ellen (videó) 🇺🇦😲🇭🇺

Tovább folytatódik a kárpátaljai magyar közösséggel szembeni példátlanul durva kijevi támadássorozat. Az országos médiumok szinte már napi rendszerességgel sugároznak és írnak az általuk kitalált és erőltetett kárpátaljai szeparatizmus veszélyéről. A legújabb ilyen riportot a 24-es hírcsatorna készítette, ami hemzseg a szándékos csúsztatástól és hazugságtól, s szinte forr benne a helyi magyarság iránt megnyilvánuló rossz szándék, a gyűlölet.

Nyitókép: minimagyarorszag.hu

Maszkos ukrán nacionalisták tüntettek az ungvári magyar konzulátus előtt

A nacionalisták – a szombat lévén teljesen üres – konzulátus kapujára „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán-magyar nemzeti testvériségre” feliratú plakátot helyeztek el. Rövid felszólalások után pirotechnikai eszközökkel fekete füstfelhőt idéztek elő. Az ukrán forrás kiemelte: a Karpatszka Szics nacionalistáin kívül egyetlen civil lakos sem csatlakozott a tüntetéshez.Forrás:

KárpátHír