Profin intézték az állampolgárság megszerzését


Európai állampolgárság illegális megszerzésére és hamisításra szakosodott ügyintéző irodákat lelepleztek le az ukrán titkosszolgálat az SZBU nyomozói két nyugati megyében. Az egyik ilyen ügynökség Kárpátalján működött.

A nyomozás során kiderült, hogy az irodák a kérelmezési eljáráshoz szükséges kérelem-csomagokat állítottak össze, amellyel a kliensek számos Uniós ország állampolgárságát igényelhették. A szolgáltatás keretében az adott ország nyelvét beszélő alteregót is biztosítottak az irodák, az állampolgársági kérelmek külképviseleteken történő benyújtásához. A titkosszolgálat adatai szerint több mint ezer ukrán állampolgár élt az irodák szolgáltatásával, a kész csomagért nyolcezer eurót fizettek.

Bár a hivatalos közlemény erre nem tér ki, de nagy valószínűséggel hamisított papírokkal magyar állampolgárságot is kaphattak ukránok.

Az irodákban és a gyanúsítottak lakóhelyén tartott házkutatások során a nyomozók több mint száz meghamisított állampolgársági kérelmet, kitöltetlen születési és házassági anyakönyvi kivonatokat, bélyegzőket, más európai országok útleveleit foglalták le. Az ügyben büntetőeljárást indítottak, de a nyomozás, még mindig tart – számolt be az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Forrás:

KárpátHír/Zak-kor.net