Ukrajnában minden szép és jó


Történjék bármi is Ukrajnában, az ország vezetői folyamatosan rózsásnak látják a gazdasági helyzetet.

Ezúttal Petro Porosenko rugaszkodott el a valóságtól és festett irigylésre méltó képet. Az elnök egy kijevi nemzetközi beruházási fórumon sorolta a sok biztató jelet. Például, hogy az első hat hónapban 2,5 százalékot tett ki a gazdasági növekedés. Vagy hogy kilenc hónap adatai alapján 10,2 százalékos az infláció. Az építőipar negyedével gyarapodott 2017 első nyolc hónapjában. A külkereskedelmi forgalom is hasonló terjedelemben bővült, az Ukrajna és az Európai Unió közötti árucsere pedig 31 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért mutatókat.

A hazai kiskereskedelmi mérleg 8,8 százalékkal bővült, a beruházások terjedelme pedig 22,5 százalékkal emelkedett az idei esztendő első felében. Az államfő azt is nagyszerű eredménynek tartja, hogy az októberi adatok alapján 18,5 milliárd dollárt képeznek a jegybank valutatartalékai.

Arról már nem ejtett szót, hogy 2017 második felében ugyanakkor megtorpant a hazai GDP, s az jó, ha év végére eléri a 2 százalékos szintet, az infláció pedig a 12 százalékon is túltesz majd az év elején várt 8-9 százalékhoz képest.