Folytatódhat az erőszakos ukránosítás


Az oktatási törvény után Ukrajnában hamarosan elfogadhatják az új nyelvtörvényt is, fejtette ki ebbéli reményét az Ukrán Nemzeti Emlékezés Intézetének igazgatója.

Volodimir Vjatrovics bátor kiállásnak nevezte az új oktatási törvényt, de azt mondta, hogy Ukrajna még nagyon az út elején jár, hogy megerősítse az államnyelv szerepét. Úgy ítéli meg, hogy az ország függetlenségének és államiságának megőrzése céljából folytatni kell az elkezdett ukránosítást.

Ezen az úton mérföldkő lehet az új nyelvtörvény.

Nagyon jónak ítélte meg, hogy az élet minden területén előtérbe kívánják helyezni az ukránt, például azt, hogy ukránosítják a rádiókat vagy hogy kötelező a filmeket ukrán szinkronnal ellátni.

Vjatrovics szerint az előző időszakban csak az államnyelv megsemmisítésén dolgoztak, ezért most nagyon komoly és következetes állami politikára van szükség a helyzet kijavítása céljából. Reményét fejezte ki, hogy a politikusokban lesz kellő erő és bátorság, hogy ezt végig vigyék.

Arról persze egy szó sem ejtett, hogy Ukrajna több szomszédja is felháborodott az oktatási törvény miatt, hogy azt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése határozatban ítélte el, és hogy hamarosan a Velencei Bizottság is megfogalmaz egy ajánlást azzal kapcsolatban.