Ukrajna veszélyesebb, mint az adóparadicsomok


Sokan még mindig cégtemetőnek használják az ukrán strómanokat a magyar vállalkozások tulajdonosai. Ukrajnáé a második legnagyobb cégszám Magyarországon, de nagyon magas a felszámolási arányuk, derül ki az Opten közleményéből – írja a Napi.hu.

A múlt héten kirobbant Paradise Papers nevű offshore-botrányban a jól ismert adóparadicsomok nevei kerültek elő, így például a Seychelle- vagy a Brit-Virgin-szigetek, mellett Málta. Azonban a tulajdonosok nem mindig bújnak el a tökéletes diszkréciót biztosító országokba. Az Opten adatai szerint a klasszikus offshore-országoknál sokkal gyanúsabbak lehetnek az ukrán cégek.

A legkockázatosabb 5 ország sorába a klasszikus offshore országok mellé csak Ukrajna fért be.

Az Ukrajnához köthető hazai cégek felszámolási aránya viszont magasabb még az offshore országokhoz köthető cégekénél is. A szomszédos országban a 3910 bejelentett cégből 11,64 százalék vár felszámolásra. A második a karibi Suriname, ahol 494 vállalkozás esetében 11,13 százalék ez az arány.

Ukrajna közel 4 ezer kapcsolódó céggel – Németország mögött – a második legnagyobb külföldi érdekeltség. Valamint érdekes, hogy a szomszédos országgal kapcsolatban lévő társaságok jelenlegi átlagos életkora 7 év, ami pontosan ugyanannyi, mint 2010-ben is volt. Ez lényegében azt jelenti, hogy az elmúlt 7 év alatt az Ukrajnához köthető cégek igen jelentős arányban lecserélődtek.Forrás:

Napi.hu