A kárpátaljai magyarok „elnémították” az ukrán szélsőségeseket


Letiltotta a Facebook a Karpatszka Szics nevű kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet mindkét közösségi oldalát, valamin 30 napra blokkolták a mozgalom vetőjének Tarasz Dejaknak egyik profilját is.

„Ha van összefogás egy jó célért, akkor sok minden sikerülhet! Gratulálok mindannyiunknak: sikerült letiltatnunk a Karpatszka Szics gyűlölködő facebook-oldalát! Szerintem ez egy méltó ellenlépése volt a tegnapi szánalmas füstös-ordítós beregszászi „fellépésük”-nek. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a csendes, füstmentes, de hatásos akcióban!”

– írta hétfőn este közösségi oldalán Popovics Pál munkácsi pedagógus, aki a beregszászi akcióra válaszul arra kérte a kárpátaljai magyar Facebook-közösséget, hogy minél többen jelentsék fel a szervezet profilját az oldal működtetőinél.

Ha valaki megszeretné nyitni a Karpatszka Szics oldalait most csak ennyit olvashat; Sajnáljuk ez az oldal nem elérhető. Egyelőre nem tudni, a tiltás végleges vagy időleges. A Facebook döntését az oldallal kapcsolatban egyébként Tarasz Deak is megosztotta közösségi oldalán, ahogy azt is, hogy egyik profilját 30 napra szintén blokkolták. Nem az első eset, hogy „Zuckerberg” letiltja a szervezett közösségi oldalát, legutóbb október elején tartottak kényszerszünetet.

Párhuzamosan egy online aláírásgyűjtés is indult „Tiltsák ki Magyarországról az ukrán Karpatszka Szics összes ismert vezetőjét és tagját!” címmel, eddig több mint 180-an támogatták a petíciót.

Nacionalista felvonulás Beregszászban is🇺🇦🇭🇺 -videók-

A Kárpátalja.ma beszámolója szerint legalább száz tüntető sorakozott fel a Karpatszka Szics, a Szvoboda, valamint a Jobb Szektor ultranacionalista csoportosulások zászlaja mögött november 12-én, Beregszász központjában. Az „Ukrajna mindenek fölött – együtt a végsőkig” jelszavakat skandáló csoport Magyarország Beregszászi Konzulátusa felé vette az irányt. A tüntetők egy nappal korábban Ungváron füstölögtek.

Maszkos ukrán nacionalisták tüntettek az ungvári magyar konzulátus előtt

A nacionalisták – a szombat lévén teljesen üres – konzulátus kapujára „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán-magyar nemzeti testvériségre” feliratú plakátot helyeztek el. Rövid felszólalások után pirotechnikai eszközökkel fekete füstfelhőt idéztek elő. Az ukrán forrás kiemelte: a Karpatszka Szics nacionalistáin kívül egyetlen civil lakos sem csatlakozott a tüntetéshez.