Budapest bekérette Kijev magyarországi nagykövetét🇺🇦🇭🇺


Az elbeszélgetésre az ukrán nacionalisták vasárnapi beregszászi megmozdulása miatt került sor, ahol a radikálisok letépték a magyar zászlót a Vérke-parti város polgármesteri hivataláról – számolt be a Magyar Idők.

A radikálisok csuklyákban, maszkokban, fekete füstöt eregető fáklyákkal, petárdákat robbantva, különféle nacionalista jelszavakat skandálva vonultak végig az amúgy békés ungvári és beregszászi utcákon. Miután várakozásaikkal ellentétben senki sem provokálta őket, ezért más „szórakozás” után néztek. A beregszászi polgármesteri hivatalról leemelték a törvényesen kitűzött magyar zászlót. Kísérletet tettek a felgyújtására is, de a szervezők egyike és a rendőrség emberei ezt megakadályozták, a lobogó később sértetlenül visszakerült a helyére. Ám egy másik településen megszentségtelenítették a piros-fehér-zöld trikolórt.

Окрема добровольча чота «Карпатська Січ» fényképe.

A radikálisok egy csoportja a legmagyarabb kárpátaljai város felé vezető útjuk során Gát településen letépte a magyar zászlót, és fel is gyújtotta. A falu polgármesterének, Lokita Istvánnak a tájékoztatása szerint már megtették a szükséges jogi lépéseket.

Nem ment el szó nélkül a történtek mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásán elmondta: Magyarország el-várja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelyek tagjai letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról.

Окрема добровольча чота «Карпатська Січ» fényképe.

Окрема добровольча чота «Карпатська Січ» fényképe.Forrás:

Magyar Idők