A ráti gyermekotthon javára gyűjtenek Felvidéken


A ráti családközpontú gyermekotthon lassan a Felvidéken is fogalommá válik. Egyre többen ismerik meg az intézményt, filozófiáját, és sokan sietnek a támogatásukra Gömörben is. Ifj. Bíró Árpád, a Gondviselés Polgári Társulás vezetőjeként szüleit segíti, s a minap találkozott a gömör-nógrádi önkéntesekkel, akik ruhavásárokat szerveznek a kárpátaljaiak javára – számolt be a Felvidek.ma.

Rát község az Ungvári járásban található. Tavaly múlt tíz éve, hogy a Szent Mihály Gyermekotthonban megnyitották az első családi házat az árvák számára. A gyermekotthont Majnek Antal megyéspüspök álmodta meg. A projekt kivitelezését 2003-ban az ő és Molnár Miklós akkori ráti plébános felkérésére a Bíró házaspár vállalta. Egy családi házakból álló, családi típusú katolikus gyermekotthon-komplexumot hoztak létre.

Több éven keresztül tartott a megfelelő engedélyek beszerzése, a munkálatok megkezdéséhez szükséges anyagiak előteremtése. Az első ház 2006 novemberében épült fel, s addigra az ukrajnai törvényhozásban is megszületett a családtípusú gyermekotthon jogi fogalma. Így az állami intézményből családba kerülnek a gyerekek, s arra is figyelnek, hogy testvéreket ne szakítsanak el egymástól. Bíró Máriának és Árpádnak a hivatásává vált a gyermekotthon irányítása.

Jelenleg három családi házban élnek a nevelőszülők összesen harminc gyerekekkel. Most tartanak a negyedik ház befejezésénél. Emellett van egy központi ellátó épület, amelyet Gondviselés Házának hívnak, ebben működik a lelkes ungvári zenetanárnak, a Credo vezetőjének, Ivaskovics Józsefnek a zenedéje, ahol rendszeresen próbákat tart és fellépések szervez. Épül a rehabilitációs és lovasterápiás központ és a szakiskola, valamint egy többlakásos épületegyüttest is terveznek, amelyben a felnőtté vált növendékeknek biztosítanának otthont.