Grojszman visszaüzent Budapestnek


Volodimir Grojszman ukrán kormányfő ma a parlamentben beszélt a kárpátaljai szeparatizmusról.

A miniszterelnök Igor Lapin képviselő észrevételére reagált, aki a kárpátaljai zászlóügyről tett említést. Grojszman ezzel kapcsolatban kitért a budapesti vezetők megszólalásaira:

„Más kormányok megnyilvánulásai kapcsán szeretném nyomatékosítani, hogy Ukrajna egy toleráns demokratikus ország, amely teljes mértékben biztosítja a kisebbségek jogait. Ugyanakkor emlékeztetnék mindenkit arra, hogy mi Ukrajna vagyunk és a nyelvünk az ukrán, amit tisztelni kell. Nem szabad velünk zsaroló stílusban beszélni”.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója emlékeztet Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes autonómia kijelentéseire, a magyar külügy kemény válaszára az oktatási törvény kapcsán, de említést tesz a Karpatszka Szics hétvégi beregszászi masírozásáról is, valamint az ottani zászlóbotrányra.

A zászlóüggyel kapcsolatban jelezte, utasításba adja egyik helyettesének, hogy vizsgálja meg a kérdést, jogszerűen vannak-e ukrán állami intézményeken más országok zászlói. Hozzátette, amennyiben a vizsgálat eredménye olyan lesz, személyesen fogja kérni az államfőt, tegyen megfelelő intézkedéseket a kárpátaljai szeparatizmus veszélyének elhárítása céljából.