Kreml: a felkelők nem utasították el a fogolycserére vonatkozó ukrán javaslatot


Nem utasították el a délkelet-ukrajnai felkelő vezetők a fogolycserére vonatkozó ukrán javaslatot – jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Putyin nem hallott elutasítást” – mondta Peszkov. Szavai szerint az orosz elnök, aki támogatja a fogolycserére vonatkozó ajánlatot, megértésre talált az “el nem ismert köztársaságok vezetői” részéről, azzal a kikötéssel, hogy a részleteket még meg kell tárgyalni az ukrán fél képviselőivel.

A szóvivő azzal kapcsolatban nyilatkozott így, hogy Putyin szerdán telefonon megvitatta Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnyickij luhanszki vezetővel azt a Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott által előterjesztett kezdeményezést, amelynek keretében Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében. A fogolycserét ukrán részről még az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően szeretnék végrehajtani. Az orosz sajtóban utalás történt arra, hogy ez volt az első hivatalosan bejelentett közvetlen egyeztetés az orosz elnök és az önhatalmúlag kikiáltott “népköztársaságok” vezetői között.

A részletek iránt érdeklődő kérdésekre nyilatkozva a szóvivő megismételte az orosz hivatalos álláspontot, miszerint Oroszországnak, noha “semmilyen formában” nem részese az Ukrajnában zajló konfliktusnak, módjában áll nyomást gyakorolni “az el nem ismert köztársaságokra”. Mint mondta, Putyin “bizonyos”, de “nem határtalan” befolyással bír az ukrán állammal szemben álló területek vezetőire.

Peszkov leszögezte, hogy a Kijev és a felkelők között végrehajtandó fogolycserének nincs köze az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycsere kérdéséhez.

Forrás:

MTI