Visszatértek a zöld egyenruhások Kelet-Ukrajnába 🇺🇦🇷🇺


Rangjelzés nélküli, zöld színű egyenruhát és álarcot viselő fegyveresek körbezárták a Luhanszki Népköztársaság „belügyminisztériumának” épületét – számoltak be kedd dél körül az Ukrainszka Pravda című ukrán hírportál a felkelők tévécsatornájára hivatkozva.

Beszámolók szerint a Luhasznk központjában lévő adminisztratív épületek megközelíthetetlenek, ugyanis a fegyveresek lezárták a környező utcákat. Szemtanuk egy BTR típusú harckocsit is láttak a helyszínen. Az újságírók kérdésére az egyenruhások nem kívánták kommentálni akciójukat, volt, aki azt mondta, hogy tervezet gyakorlatot hajtanak végre. Ugyanakkor a Luhanszki Népköztársaság vezetői egyelőre nem kommentálják a történteket.

Ezzel szemben 0642.ua luhanszki hírportál értesülései szerint a belügyminisztérium épületében elbarikádozta magát Igor Kornet ex-belügyminiszter – akit tegnap menesztettek, ugyanis büntetőeljárás indult ellene –a Berkut különleges egység tagjaival. A zöld színű egyenruhások pedig Igor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság elnökének engedelmeskednek.

Olyan információk is napvilágot láttak, hogy a katonák ellenőrzésük alá vonták a televízió és rádió, valamint az Adminisztratív Bíróság épületét is.
A „zöld emberkék”, azaz jelöletlen egyenruhások egyébként a Krím félsziget megszállásakor váltak ismertté.