A helyi önkormányzatokon csattanhat az ostor 🇺🇦

A jövő évi költségvetési tervezet újabb nagy terheket pakol a helyi önkormányzatok nyakába, mondta el a parlament költségvetési bizottságának vezetője.

Ivan Krulko szerint a helyi önkormányzatok, a már létrejött kistérségek (hromadák) lehetnek a legnagyobb vesztesei a jövő évi büdzsének. Mint arról a KárpátHír már írt, a kijevi törvényhozás első olvasatban elfogadta ugyan a 2018-as költségvetést, de elég sok kritika is érte azt, ezért a végszavazásra több ponton is módosíthatják azt.

Ivan Krulko elmagyarázta, Kijevben azt találták ki, hogy a szakiskolák fenntartását teljes mértékben a helyi önkormányzatokra bízzák, és 7 milliárd hrivnya értékben az állami rezsitámogatásból is a helyi büdzséknek kellene kivenniük a részüket.

Ezzel szemben Krulko azt javasolja, fogadjanak el egy törvényt, ami visszaáramoltatná azt a pénzt az ukrán gazdaságba, amit törvénytelen módon talicskáztak ki offshore cégeken keresztül. Szerinte ebből egy év alatt 700 milliárd hrivnya lenne, ami működésbe hozhatná a teljesen lelassult ukrán gazdaságot.

A másik ötlete a borostyán kitermelés legalizálása, ami nyomán 7 milliárd hrivnya bevétele származhatna az államnak, mert jelenleg az a feketegazdaságban ülepszik le.