Örökzöld csempészet🇺🇦🚬🇭🇺


Privát határon, csempészalagúton, helikopterrel, motoros sárkányrepülővel, siklóernyővel, drónnal, csónakkal, búvárokkal, betanított lovakkal, sőt diplomáciai küldeményként is kíséreltek meg már átjuttatni csempészárut a határon, az illegális csempészet mára nagyipari méreteket öltött Kárpátalján.

A cigaretta, a kábítószer és az embercsempészet nagyon jól jövedelmező üzletága lett a bűnözői köröknek. Kis túlzással napi szinten lehet a híradásokban olyan hírekről hallani, hogy a vámosok cigaretta csempészeket fogtak el a különböző határátkelő helyeknél, futárok buktak le a zöldhatáron. Hol van már azaz időszak, amikor a személygépkocsiba rejtve, a Csap–Záhony között közlekedő vonat ablakán menet közben kidobálva csempészték a cigarettát. Bár néha egy két kishal még fennakad valamelyik szomszédos ország vámhatóságának hálóján, ám a nagybani csempészést az évek során sokkal kifinomultabbá vált és áthelyeződött a nehezen kontrollálható zöldhatárra. Fejlett eszközökre váltotta a bűnbandák, akik rendre egy-két lépéssel a szervek előtt járnak. Gyakorlatilag nyílt titok, hogy a határ föl van osztva a bandák között, a csempészet fölött pedig szemet hunynak a hatóságok némi készpénz fejében. Ez mindenkinek jövedelmező, így senkinek sem áll érdekében fölszámolni.

Az ukrán sajtóban egymást érik a leleplező riportok, arról, hogy a rendőrségnél, a határőrségnél és az ügyészségnél folyó korrupció soha nem látott méreteket öltött.

Mondjuk személy szerint én még nem hallottam olyan vámosról, határőrről vagy ügyészről, aki otthagyta volna a munkáját, hogy külföldön vállalhasson munkát,

ahogyan azt például a nagyjából hasonló jövedelmű beregszászi angoltanárnő is tette, akit ráadásul tavaly az év pedagógusának választottak. Persze az adóbevallás, sok mindenről árulkodik, de azért nem fognak senkit bíróság elé citálni korrupció gyanújával, mert a felesége, szülője vagy nagyszülője, anyósa több 100 négyzetméteres ingatlannal, méregdrága autóval és több százezer hrivnya banki megtakarítással rendelkezik.

Az oknyomozó újságírók által feltárt korrupciós sémák a legfelsőbb kijevi szintekig vezetnek.

Az is egyértelmű, hogy a határ másik oldalán is tisztában vannak a határon folyó üzelmekről, de ahogy az ukrán szervek, úgy a magyar hatóságok is megvásárolhatóak, bizonyította ezt a záhonyi határátkelőn letartóztatott vámosok története.

Azért a szervek megpróbálnak adni a látszatra, mert ugyebár ahogy a szállóige fogalmaz kenyeret és cirkuszt a népnek. Előbbi csak nekik jut, míg utóbbival megvezetik az átlagpolgárt. Mint utólag kiderült valami hasonló volt a múlt csütörtöki Kárpátaljai razzia is. Ahogy arról beszámoltunk a katonai ügyészség, a határőrség a titkosszolgálatokkal karöltve több települést érintő műveletet hajtott végre a Beregszászi járás magyar határhoz közel eső térségében. A hivatalos közlemény szerint az akció célja egy bűnszervezet felgöngyölítése volt, amelynek tagjai tartós földbérlet révén gyakorlatilag privatizálták a magyar-ukrán határszakasz egy részét, közvetlenül a műszaki határzár mentén. Az általuk birtokolt magánterületre még a határőröket sem engedték be a fegyveres biztonsági őreik. A közlemény szerint letartóztatták a bűnbanda több tagját és vezetőjét, óriási mennyiségű készpénzt, drogot és fegyvereket is találtak az egyidejűleg 100 helyszínen tartott házkutatás során.

Azóta kiderült, hogy a gyanúsítottakat még aznap szabadlábra kerültek, a lefoglalt bizonyítékoknak pedig se híre se hamva, egyetlen csomag cigarettát sem tudtak felmutatni. így teljesen úgy tűnik kamu volt az egész.

Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója egyenesen PR akciónak nevezi a szervek múlt csütörtöki ügyködését, egy a saját oldalán megjelentetett írásában. Moszkal egyébként azzal az ígérettel érkezett Kárpátaljára, hogy felszámolja a régióban igencsak eluralkodott csempészhálózatokat. A kormányzó a tőle megszokott humorral úgy fogalmazott: néhány újságíró Kárpátalját Szicíliának, az állítólagos bűnbanda vezetőjét pedig Al Caponénak állították be.

Amíg az országban ilyen zavaros a politikai helyzet, és ennyire korrupt a rendszer, addig nem lehet gátat szabni a csempészetnek. Nem beszélve arról amíg lesz benne haszon, addig művelni fogják. Ugyanúgy lesznek privát határok, csempészalagutak, helikopterek, motoros sárkányrepülők, siklóernyők, drónok, csónakok, búvárok, betanított lovak, sőt diplomáciai küldemények, amelyekkel átcsempészik a cigarettát a határon.

Bálint Sándor