Elfogynak a határ menti orvosok


Most már sokadik alkalommal foglalkozik a központi sugárzott média az egészségügyi dolgozók elvándorlásáról. A TSN tévécsatorna Fakti című hírműsorának legújabb riportja szerint csak a Beregszászi Központi Kórházban havonta tíz orvos és nővér mond fel, s utazik külföldre. Az ok nyilvánvaló, az orvosok Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban vagy Németországban az ukrajnainál jóval magasabb bérért, akár ezer euróért, dolgozhatnak, s az sem mellékes, hogy európai színvonalú körülmények között.

A riportban megszólal Jana Ovgyij, aki neonatológusként helyezkedett el egy németországi kórházban, nem messze Drezdától. Elmondása szerint a külföldi munkavállalás sikere az adott ország nyelvének elsajátításának és a diploma honosításának függvénye. S bár kezdetben sok a nehézséggel került szembe, a fiatal orvosnő ma már kényelmes és korszerű feltételek mellett kamatoztathatja tudását, s eközben senkit sem kell elküldenie a patikába, hogy vegye meg ezt vagy azt a hiányzó eszközt. Ugyanis minden a rendelkezésére áll, ami a diagnosztizáláshoz és a gyógyításhoz szükséges.

A kórház belgyógyászati osztályának vezetője is elismeri, hogy elsősorban a megalázóan alacsony bérek miatt szippantják el a környező országok az itt dolgozókat. A sebészeti osztályon a szükséges 12 helyett mindössze 3 szakember teljesít szolgálatot, akik emiatt rendkívül túlterheltek. Egyre csak csökken a személyzet, a friss diplomások sem hajlandóak 2800 hrivnyáért munkát és felelősséget vállalni a kórházban. Az egyik internatúráját töltő fiatal szakember, Jana Nagy-János azt meséli, negyven csoporttársa azonnal külföldre ment, s ő is ezt tervezi, mivel például a szomszédos Szlovákiában 750 euró a kezdő orvosok bére.

A határon túl a sebészeknek van a legnagyobb keletje, így amennyiben nem változik semmi, a határ menti kórházakban hamarosan nem lesz aki végrehajtson egy vakbélműtétet.

Зарплата более €1 тыс.: топ стран, в которые едут работать украинские врачи

Все главные новости мира и Украины здесь: http://fakty.ictv.ua Подписывайтесь на канал: http://bit.ly/FaktyICTVchannel Факты от ICTV на Facebook – https://www.facebook.com/Fakty.ICTV Twitter ICTV – https://twitter.com/ICTV_Fakty ICTV ONLINE http://ictv.ua/ua/index/online