Vezető nélkül maradt a Luhanszki Népköztársaság?


Sajtóhírek szerint Igor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) elnökének autókonvoja csütörtökön Oroszország felé elhagyta Luhanszki területet – írta az UNIAN hírügynökság.

Meg nem erősített információk szerint a felkelők vezetőjével tartott Irina Tejcman, a népköztársaság kormányzója és Anasztaszija Surkajeva, a megyei televízió- és rádiótársaság vezérigazgatója is.

Nem sokkal később közösségi oldalakon helyiek azt írták, hogy Luhanszk kormánynegyedét elhagyták a felségjel nélküli zöld egyenruhát viselő katonák, akik kedd óta blokád alatt tartottak, több kormányépületet is.
Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Luhanszk történéseket, úgy kommentálta, hogy az utóbbi napokban komoly feszültség alakult ki a luhanszki lázadó terület politikai vezetése és annak fegyveres erői, főként Ihor Plotnickij, a szakadár terület politikai vezetője és Ihor Kornet “belügyminiszter” között. A
konfliktusba egyik oldalon beszállt Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság vezetője és fegyveresi, míg a másikról az orosz titkosszolgálat az FSZB különleges alakulatait.

Ukrán elemzők szerint nem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donyecki és a luhanszki felkelő területet, és ennek élén inkább látnák szívesen a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, és “beáldoznák” Plotnickijt.