Kárpátalján 4,5 ezer fiatal ignorálta a sorozást🇺🇦🎖


Lassan végéhez ér az őszi behívás Ukrajnában, a november végéig tartó sorozás során Kárpátalján 4500 fiatal bújt ki a toborzás alól.

A megyében a november 30-ig tartó sorozás során 155 újonc behívását tűzték ki célul, ezt szinte teljes mértékben teljesítették. Eddig 110 sorkötelest irányítottak az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, a többiek a Nemzeti Gárdában és a motorizált egységeknél szolgálnak majd.

A Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság beszámolója szerint a sorozóbizottságok elé került sorkötelesek 98 százaléka átment az alkalmassági vizsgán. Ugyanakkor a megyében 4500 fiatal ignorálta a behívást, vagyis az őszi sorozás ideje alatt nem jelent meg a parancsnokságon. A sorkatonai szolgálat alól kibújni próbálkozók többsége ismeretlen helyen tartózkodik, a kézbesített behívóra nem reagál, így a rendőrséggel kerestetik őket.

A tapasztalatok szerint többség a parancsnokság engedélye nélkül hagyta el az országot, külföldön dolgozik vagy tanul.

A tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megtagadása büntetendő cselekmény, amiért 85 hrivnya pénzbírság, de akár három év szabadságvesztés is kiszabható.