Idén többet törlesztett Ukrajna az IMF-nek, mint amennyit kapott 💲💵


Ukrajna december 1-én átutalta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének idei utolsó 169 millió dolláros törlesztő részletét, ezzel együtt 2017-ben közel 1,3 milliárd dollárt fizetett vissza – közölte szombaton az Ukrán Nemzeti Bank sajtószolgálata.

Ukrajna fő hitelezője az IMF, amely 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Kijevnek négy évre. A kormányzat az első adandó alkalommal, még abban a hónapban lehívta a hitelkeret első részletét, 5 milliárd dollárt. Az IMF a keretösszegből eddig négy hitelrészletet folyósított 8,7 milliárd dollár értékben, legutóbb áprilisban, 1 milliárd dollárt.

Az Ukrán Nemzeti Bank korábban bejelentette, hogy a tervek szerint 2018-ban újabb 3,5 milliárd dolláros hitelrészletet hívnak le. Ugyanakkor az IMF négy feltételhez köti a további együttműködést: Ukrajnának el kell fogadnia a föld- és a privatizációs törvényt, korrupcióellenes bíróságot kell létrehoznia, s rendeznie kell a gázárakat.

Már korábban beszámoltak arról, hogy Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter az idei fűtési szezon kezdetéig nem tudott megállapodni az IMF képviselőivel Washingtonban a lakossági gázárról. A korábbi megállapodás szerint Ukrajnától a 2017-2018-as fűtési idényre 17,6 százalékos lakossági gázáremelést várt el az IMF.

A lehívott összegre az IMF 1,5-2,2 százalékos éves kamatot számol fel.