Afrikai sertéspestises húst foglaltak le Záhonynál


Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában – adta hírül a szervezet, egyúttal újra felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, valamit a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések betartására – írja a Napi.hu.

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nébih egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A betegség vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes.

Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek jelentős kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából. Ukrajnából (mint minden az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból) húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos – hívta fel a figyelmet a Nébih. A hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzés során. 2017-ben eddig 7040 kg, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el a szakemberek.

Forrás:

Napi.hu