Washington a korrupcióellenes ügynökség pártján áll

Az amerikai külügyminisztérium közleményt jelentetett meg arról, hogy az USA milyen konkrét támogatást nyújt az ukrán állami korrupcióellenes ügynökségnek.

Mint arról a KárpátHír már több cikkben is írt, az ukrán főügyészség „háborút” indított a korrupcióellenes ügynökség ellen, mert attól tart, hogy csökkenhet a hatalmi befolyása. Ebben a konkurenciaharcban például megakadályozták, hogy az említett ügynökség felgöngyölítse az állami migrációs hivatalnál zajló súlyos törvénytelen üzelmeket. A történtek után Jurij Lucenko főügyész ráadásul azt rótta fel az Artem Szitnik vezette ügynökségnek, hogy titokban az amerikai hírszerzéssel kooperál, amit megengedhetetlennek nevezett.

Az említett washingtoni közlemény minden bizonnyal Lucenkónak szól, s a korrupcióellenes ügynökség megvédését célozza. A jelentésük szerint az Egyesült Államok jogvédő hatóságainak a munkatársai 333 bűnügyi eljárás megnyitásában segédkeztek az ukrán kollégáknak, közreműködésükkel 207 esetben emeltek vádat és 108 ügyben zárult le a teljes nyomozati szakasz. Ezek az ügyek 1,3 milliárd dollárt hoztak az ukrán államnak, pluszban amerikai segítséggel sikerült visszajuttatni Ukrajnába 3,24 milliárd dollárt, amit a korábbi Janukovics-rezsim idején menekítettek ki az országból.

Egyébiránt a főügyészség és a korrupcióellenes ügynökség között elmélyülő válság miatt már az EU is felszólította Kijevet, hogy tegyen végre rendet.