Kormányfővé nevezték ki Andrej Babišt


Miloš Zeman cseh államfő szerdán Prágában kormányfővé neveAz új kormányfő jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak.

A Babiš-kormány tagjainak kinevezésére az államfő közlése szerint december 13-án kerül sor. Andrej Babiš azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti a képviselőház elé, és kér bizalmat számára.

Miloš Zeman Babiš kinevezésekor közölte: ott lesz ezen a parlamenti alsóházi ülésen, és támogatásáról fogja biztosítani az új kabinetet.
A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babiš kisebbségi kormányt tervez.

“A magas fákat gyakran éri villámütés” – figyelmeztette az új miniszterelnököt az államfő. Megjegyezte: fel kell készülnie arra, hogy a média egy része “tovább fogja fokozni Babiš-ellenes kampányát”.

“Csehországnak az eddigieknél jóval aktívabbnak kell lennie az Európai Unióban” – mondta kinevezése után Andrej Babiš újságíróknak. Hozzátette: a migrációs probléma megoldásaként javasolni fogja az Európai Uniónak, hogy fokozza harcát az embercsempészek ellen.
Belpolitikai téren a korrupció és a kliensrendszer elleni küzdelmet jelölte meg legfontosabb feladatként az új cseh kormányfő.
Andrej Babiš elmondta, hogy a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy megtűréséről.

Sajtóértesülések szerint az Andrej Babiš vezette kormánynak 15 tagja lesz. Kisebbségi kormány lesz, amelyben az ANO mozgalom tagjain kívül több tárcát párton kívüli szakemberek fognak vezetni. Az új kabinetben kilenc új miniszter kap helyet. Babiš öt minisztere, akik az előző kormány tagjai voltak, maradnak, de ketten közülük új tárcát kapnak: Martin Stropnicky eddigi védelmi miniszter a külügyi tárca élére kerül, míg Karla Slechtová eddigi regionális fejlesztési miniszter a védelmi tárca irányítását veszi át. Andrej Babiš májusig a Sobotka-kormány első miniszterelnök-helyettese és pénzügyminiszter volt.zte ki Andrej Babišt, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét.

Forrás:

mti