Ukrán elemző: Budapest tehetetlen Kijevvel szemben


Magyarországnak nincs túlságosan sok eszköze arra, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára.

Ezt Szerhij Taran nemzetközi politikai elemzésekkel foglalkozó ukrán politológus mondta. Szerinte tipikus magyar belpolitikai jellemző, hogy a nemzeti kisebbségeire hivatkozva összevész a szomszédjaival. Az ebből fakadó előnyöket elsősorban a belpolitika vonatkozásában csatornázzák be, magyarázta. Emlékeztetett, hogy Magyarországon jövőre választások jönnek és a kormánypártok minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy szimpatikusabbak legyenek a választók körében.

Taran szerint csupán ezzel magyarázható, hogy a hivatalos Budapest neheztel Kijevre, és a szavak szintjén, hangzatos bejelentések alapján kívánja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget. A politológus véleménye szerint a kiabáláson túl a magyar vezetés egyebet nem is tehet, mert nincsenek a kezében valós, hatékony eszközök arra, hogy igazából nyomást tudjon gyakorolni Ukrajnára. Úgy látja, az euroatlanti integrációs törekvéseket sem sikerülhet Budapestnek blokkolnia, mert a NATO vezető tagországai már jelezték Magyarország irányába, hogy változtasson magatartásán.

Abban viszont egyetért az idézett elemző, hogy sokat nyom majd a latban a Velencei Bizottság ajánlása. Ám abban bízik, hogy abban leszögezik, Ukrajna nem sértette meg az európai jogokat.

Emlékeztetet arra is, hogy Magyarország Szlovákiával és Romániával is komoly harcot vívott kisebbségi ügyek miatt, de aztán szép lassan minden ilyen vita elült. Taran meggyőződése, hogy ugyanez fog megismétlődni Ukrajna vonatkozásában is.