A Jobbik fáklyás tüntetést szervez Orbán diktatúrája ellen


Vona Gábor hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy péntek délután békés demonstrációra hívnak mindenkit, akinek számít, hogy a magyar demokrácia túlélje Orbán diktatúraépítését. Szél Bernadett pedig azt mondta: a Fidesznek olyan a korrupció, mint az embereknek a levegő. Kunhalmi Ágnes pedig azt mondta, kormányra kerülve kikiáltják a negyedik köztársaságot. Dömötör Csaba államtitkár simicskázással és werberezéssel válaszolt.

Vona péntek délután öt órára fáklyás demonstrációt hirdetett Budapestre – számolt be az Index. A Jobbik elnöke azt mondta: annak ellenére is megtartják, hogy biztos abban, hogy a kormány „provokátorokat fog küldeni” a helyszínre.

Vona szerint az ÁSZ-büntetés olyan súlyos ügy, hogy Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének le kellene mondania, Orbán Viktornak pedig azt üzente, hogy vonja vissza ezt az akciót.

Hiába takaróznak ugyanis a biztonság megadásának illúziójával, a jelenlegi kormányt le fogja váltani a magyar társadalom.

Közben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: meglepő, hogy Vona Gábor beszél a korrupcióról, amikor a pártja „csúnya korrupciós botrányba került”. A Jobbikot ugyanis szerinte “cakk-pakk felvásárolták kilóra, összegabalyodtak egy oligarchával, és nem tartották be a törvényeket”.

Alaposan beolvasott a Fidesznek az LMP társelnöke is:

A korrupció olyan a Fidesznek, mint a magyar embernek a levegő .

– mondta Szél Bernadett.

Szerinte a fideszesek „mindenkinek tudatára adják, milyen feltételekkel nyerhetnek zsíros bizniszeket. Nagy bajban lennének, ha nem tudnák kifizetni az oligarcháikat.” Az LMP ezzel szemben viszont a Fidesz ellentéte: „Az LMP-kormány lesz Magyarország első korrupciómentes kormánya.”

Az MSZP sem kímélte Orbánékat: Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte napirend előtt, hogy az egy erős, büszke nemzetállamnak számít-e, ahol minden harmadik gyerek éhezik, hét év alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, 50 ezer gyereket raktak ki az iskolából és az ország fele nettó százezer forint alatt keres.

Ha ez az Isten kegyelméből történő jobboldali kormányzás mérlege, akkor sürgősen kongassák meg a vészharangokat.

Demokráciában nem Isten kegyelméből, hanem a nép akaratából kormányoznak – mondta. Szerinte azonban még a nép akaratára sem hivatkozhatna a nagyobbik kormánypárt, mert 2014-ben az ország több mint 55 százaléka nem a Fideszre szavazott. Azt mondta, ha kormányra kerülnek, kikiáltják a negyedik köztársaságot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a baloldal korábbi tettei hosszú árnyékot vetnek mostani javaslataikra, hiszen korábban eladósították az országot, a devizahiteleket szabadítottak rá az országra, megduplázták a munkanélküliséget. Szerinte az MSZP a totális szétesés állapotában van: pozícióharc folyik, a listás helyeken marakodnak és még miniszterelnök-jelöltjük sincs. Hozzátette, amikor káosz telepszik a baloldalra, az egyet jelent: hogy még mindig Gyurcsány Ferenc “az úr a házban”.