Fidesz: a Velencei Bizottság kiállt a kárpátaljai magyarok jogai mellett


Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke arról számolt be, hogy a Velencei Bizottság hétfői állásfoglalásában kiállt a kárpátaljai magyarok jogai mellett és kinyilvánította, hogy az ukrán oktatási törvényt módosítani kell.

Úgy vélte: most Ukrajna van lépéskényszerben, az ő térfelükön pattog a labda, ugyanakkor a kárpátaljai magyaroknak kész javaslataik vannak az ügyben és Magyarország is nyitott a tárgyalásokra.

Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy az Európai Parlament jogi szakbizottsága napirendre vette Magyarország ügyét, de szerinte semmi új dolog nem történt, csak az derült ki, hogy egészen addig diktatórikusnak látják Magyarországot, amíg bevándorlóországgá nem válik, ezt követően kiváló demokráciának fogunk minősülni.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy értékelt: sikerült megvédeni a magyarság jogait az ukrán kormány támadásával szemben. Hangsúlyozta: nem emlékszik olyan kisebbségi ügyre, amely ilyen nemzetközi elfogadottságot kapott az elmúlt évtizedekben.Forrás:

mti