Fordulat: Szaakasvili hazamehetett


A bíróság nem látta indokoltnak Miheil Szaakasvili házi őrizetbe helyezésének elrendelését és hazaengedte.

A majd egy napon át tartó bírósági meghallgatás során Szaakasvili az ukrán és a grúz himnuszt is énekelte, saját magát pedig hadifogolynak minősítette. Úgy vélekedett, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin szövetkeztek ellenében, mert félnek tőle. Szaakasvili mellett ott volt Julija Timosenko ellenzéki vezető, ami arra utalhat, hogy ők ketten frontot nyithatnak a regnáló hatalommal szemben.

A vád képviselői kitartottak amellett, hogy a 24 órás házi őrizet megfelelő lenne annak megakadályozására, hogy Szaakasvili az ellene indított büntetőeljárás alatt megszökjön, továbbá szavatolná biztonságát, és nem akadályozná őt a támogatóival való kapcsolattartásban. Ám a bíróság másként gondolta, és úgy döntött, szabadlábon védekezhet Odessza megye volt kormányzója.

Jurij Lucenko ukrán főügyész elfogadhatatlannak nevezte a bírósági határozatot, s jelezte, megfellebbezik azt. Szerinte éppen Szaakasvili érdekét szolgálná, ha egész nap vigyáznának rá, mert fennáll a veszélye annak, hogy az orosz titkosszolgálatok likvidálhatják őt, hogy ezzel is destabilizálják az ukrán belpolitikai helyzetet.