Sorozás – Ami nem megy, azt nem kell erőltetni🇺🇦🎖🇺🇦


Ahogy azt mindvégig sejteni lehetett az őszi sorozás hatalmas bukta lesz az ukrán katonai vezetés számára. Bár maximálisan, 100 százalékra teljesítették az előírtakat, és 12 460 újonccal töltötték fel a laktanyákat, ugyanakkor behívottak közel 70 százaléka ignorálta a sorozást, vagyis az elmúlt két hónapban messziről elkerülte a parancsnokságot.

Természetesen az illetékesek rögtön a sorkötelesekre hárították a felelősséget, egy percre sem merült fel bennünk, hogy esetleg, a regnáló kijevi hatalom számlájára írható, hogy ott tart az ukrán hadsereg renoméja ahol tart. Ugyanakkor egyfajta lakmuszpapír is, mely elárulja a fiatalok körében nincs hazafias lelkesedés.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, a hadkiegészítő parancsnokságok az őszi toborzás során kihasználva a joghézagokat gyakorlatilag vadásztak a sorköteles fiatalokat. Két az ukrán sajtót bejárt, kirívó eset is történ. Mindkét alkalommal szórakozó fiatalokat igazoltattak katonák és rendőrök kijevi és lembergi szórakozóhelyeken. A többség gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a behívót és a megadott időben egyszerűen nem jelent meg a parancsnokságon. Természetesen ahogy Ukrajna összes létező hivatalában a parancsnokságokon is virágzik a korrupció, kenőpénz fejében mindig is megvásárolható volt a felmentést. Az hogy mennyire nem akarnak bevonulni az ukrán fiatalok a legjobban annak a 22 éves vinnicai fiúnak azesete bizonyítja, aki november végén feleségül elvette saját nagyanyjának 80 éves testvérét, így eltartóként felmentést kapott.

Le sem zárult még a sorozás a felelősséget máris a sorkötelesekre hárították a parancsnokságok. Szinte minden megyében nyilvánosságra hozták azok névsorát, akik kibújtak a behívás alól. A lemberg megyében például 15 ezer névből álló lista jött össze. A terjedelmes névsort a parancsnokság Facebook-oldalán tették közzé, melyben szerepel a sorköteles családi neve, keresztneve és apai utóneve, születési dátuma, valamint lakhelye. Mindezt annak tükrében, hogy Lemberg megye az ország egyik leghazafibbnak tartott régiója. Ezzel szemben Kárpátalján mindössze 4500-an bújtak ki a sorkötelezettség alól. Ennek ellenére előszeretettel vádolják hazafiatlansággal és szeparatizmussal a kárpátaljai magyarokat, miközben a többségi nemzet tagjai sem kérnek a kötelező bakaságból.
Ha csak a laktanyák állapotát, a felszereltségét, az ellátás minőségét és a Kelet-Ukrajnában tomboló háborút vesszük alapul, akkor érthető miért próbál szinte mindenki kibújni a sorkötelezettség alól.

Ahogy korábban most is szinte minden lehetséges fórumon elhangzott, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek területére nem vezényelnek egyetlen sorkatonát sem.

Ugyanakkor teljesen érthető a szülők és a fiatalok részéről az aggodalom, ugyanis azzal, hogy átesik a fiatal a katonai kiképzésen, leszerelését követően automatikusan tartalékba kerül, ergo egy mozgósítás során bármikor újra behívható, hadra fogható. A nagy többség ezt akarja elkerülni.

Az ukrán döntéshozóknak ideje lenne elgondolkodniuk azon, hogy ilyen formában szükség van-e a sorkötelezettségre, mert ami nem megy, azt nem kell erőltetni!

Bálint Sándor