Porosenko hálás az EU-nak


Petro Porosenko ukrán elnök örömét fejezte ki, amiért az EU tagállamainak vezetői továbbra is egységesek az Oroszország elleni szankciók ügyében.

Az ukrán elnök közösségi oldalán található posztja úgy fogalmaz, hogy nagyon hálás az európai partnereknek Ukrajna határozott támogatásáért és azért, hogy szolidárisak az agresszor elleni harcában. Porosenko külön is köszönetet mondott a német kancellárnak és a francia elnöknek.

Azt is írta, hogy Európa biztonsága Ukrajna szuverenitásától és területi egységének megőrzésétől függ. A gazdasági szankciók meghosszabbítása újabb fél évre szól, miután lejár a 2018 március közepéig szóló EU-s korlátozás.

Az Európai Unió 2014. júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.
A Nyugat azzal vádolja az orosz vezetést, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy szakadár erőket támogat az ország keleti részében.