Rekord vízállás felé tart az ár a Latorcán


A Latorca vízszintje szombaton elérheti a 2001-es árvíz idején mért eddig legmagasabb vízállást.

A hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három, egymásra futó árhullám vonul le a folyón, az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt, ami szükségessé teszi a védekezést.

Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója kommentálva az aktuális helyzetet szombat délelőtt úgy tájékoztatott, hogy a legkritikusabb a Borzsa helyzete az Ilosvai és a Nagyszőlősi járásban. Szombat reggel Beregkisfalud (Szilce) és Ölyvös (Vilhivci) között kilépett medréből és 150 méter hosszan elöntötte a Munkács–Rogatin főutat. Az érintett útszakaszt lezárták, Ilosva-Dolha-Lipcsemező (Lipicka Poljana)-Huszt felé kell kerülni. Ölyvösön ötven pincét öntött el a víz, a településen további 100 portát fenyeget az árvíz. A károk enyhítésén péntek óta mobil szivattyúk dolgoznak, emellett homokzsákokkal erősítik a töltést.

A Borzsa alsóbb szakaszain is kilépett medréből a folyó, a nagyszőlősi járási Alsókaraszlón (Zariccsa) és Magyarkomjáton (Veliki Komjati) fóliaházakat kerültek víz alá. Magyarkomjáton több lakóházat is fenyeget az árhullám, így a katasztrófa-elhárítás emberei átvágtak egy töltést, a víz mezőgazdasági területeket öntött el. Szombaton lezárták az Alsókaraszlót Magyarkomjáttal összekötő utat, Beregszász vagy Nagszőlős felé lehet kerülni.
A szombat délelőtti adatok szerint megyeszerte több, mint ezer hektárnyi mezőgazdasági területet öntött el a víz, üzembe helyeztek 17 darab árvízvédelmi átemelő állomást.

Az ungvári járásban továbbra sem lehet közlekedni a Kidgejőc és a Tiszaágtelek közötti útszakaszon, több mint 100 méter hosszan került víz alá az út.

Szombat délelőtt 9:30-kor Latorca vízszintje már 60 centiméterre megközelítette az eddig valaha mért legnagyobb 2001-es vízszintet. A rekord estig még megdőlhet, a szakemberek becslése szerint a töltés tetejétől 1 méterre fog tetőzni a folyó, így abban bíznak nem történik komoly probléma. Az árhullámról értesítették a szomszédos magyarországi és a szlovákiai hatóságokat is.

 

A magasabban fekvő régiókban az esőt havazás váltotta fel, amely közeledik az alacsonyabban fekvő vidékek felé. Az útkarbantartó szolgálatokat utasították arra, hogy tegyenek meg mindent a hágók átjárhatóságának érdekében.
Szombat este és éjszaka jelentős lehűlés várható, vasárnapra virradóra ónos szitálás, zúzmara képződés is előfordulhat.

Az áradásról készült videók: