A Latorca és a Borzsa vízszintje elérte a 2001-ben mért maximumokat 😓


Az árhullám jelenleg a megye síkvidékén, az államhatár közelében zajlik. A megyei közigazgatás sajtóértesítője szerint legnagyobb folyóink vízszintje mérséklődött és visszatért medrébe.

Az előttünk álló napokban várhatóan a mezőgazdasági földterületekről is levonul a víz. A legnagyobb kárt szenvedett Ilosvai járási Ölyvösön tegnap 6 millió köbméter vizet szivattyúztak át, s a gépek folyamatosan működnek. Hétfő reggelre a Borzsava Beregszász közelében, Felsőremeténél tetőzött, s elérte a 2001-es katasztrofális árvíz idején mért maximumot. Mivel a Borzsa töltései meg lettek erősítve, a katasztrófa-elhárítók nem számítanak ezen a szakaszon nagyobb károkra.

A Latorca Csapnál 7,5 méterrel tetőzik. A folyó vízállása utoljára szintén a 2001-es árvíz idején volt ilyen magas. A töltés tetejéig ugyan még 1,5 méter van, azonban kérdés, hogy a nyolc napja folyamatos víznyomás alatt álló, elázott töltés, kibírja-e a terhelést?

A Tisza Újlaknál 5,7 méterrel tetőzött, de apadóban van, a szakemberek nem számítanak nagyobb veszélyre.
A Munkács-Rogatin autóutat Ölyvös közelében végre ismét járható, ahogyan az Ilosva-Nagyszőlős autóút is. Csak a Salánk – Magyarkomját közötti útszakasz van lezárva. A megyében továbbra is 21 szivattyúállomás működik folyamatosan.

A decemberi árvíz halálos áldozatokat is követelt!