Újévi köszöntő helyett – avagy hogy lop meg minket „állam bácsi”!🤢🇺🇦


Nem gondolom, hogy azzal bárkinek is újat tudnék mondani, ha azt állítom: az ukrán állam ott ver át bennünket, ahol csak tud! Belegondolt-e már abba, hogy egy év során mennyivel is sarcolja meg Önt „állam bácsi”? Nos, végezzünk egy kis számítást…

Ukrajnában ugyebár 7351 hrivnya az átlagbér. Legalábbis papíron, merthogy kézhez csak 5917 hrivnyát kap az, aki átlagfizetésnek örülhet. Az állam ugyanis az alkalmazott béréből leemel 18 százalék személyi jövedelemadót és további 1,5 százalék hadiadót. Átlagbérre levetítve ez 1433 hrivnya mínusz. Ám ez még nem minden, mert „állam bácsi” olyan furfangos, hogy nemcsak a dolgozót, de a munkaadóját is rendesen megfeji. Az átlagbérre lebontva a munkáltatónak 1600 hrivnyát kell átutalnia a nagy közösbe. Ez elviekben a nyugdíjalapba és a beteglapok kifizetésére megy. Ám, ha az alkalmazott egész évben jó egészségnek örvend, s nem kényszerül betegállományba, a pénzt már senki nem adja vissza, hiszen

amit egyszer Ukrajnában lenyúltak, azt képtelenség visszakapni, tudjuk jól.

Tehát 8980 hrivnya bérfejtésnél csak 5917 hrivnya üti tisztán a markát az alkalmazottnak, 3050 hrivnya pedig az állam mindent elnyelő zsebében landol.

Ám ne gondoljuk azt, hogy ezzel letudtuk „állam bácsi” csillapíthatatlan éhségének kielégítését. Úgy képzeljük el, hogy minden elköltött hrivnyánkból 20 kopijkát leadózunk. Ukrajnában ugyanis 20 százalékos az áfa-kulcs, tehát minden ötödik megvásárolt kenyeret, kolbászt vagy egyebet gyakorlatilag az államnak ajánljuk fel. És ez csak akkor ennyi, ha nem vettünk alkoholos italt, füstölnivalót vagy nem tankoltunk gépkocsinkba. Merthogy ezek a termékek a 20 százalékos áfán felül még jövedéki adókulcsot is tartalmaznak. Évente 79,5 milliárd hrivnya bevétele van csak ezekből a jövedéki termékek eladásából az államnak.

Az ország minden egyes polgára havi 250 hrivnyát költ erre, ha itt is átlagot vonunk.

És a külföldről származó importcikkek együttesen újabb 46 milliárd hrivnya adót tartalmaznak, azaz minden import portéka vásárlásával jelentősen hozzájárulunk a pazarló ukrán állam eltartásához.

Ezen számítások alapján egy átlagbért kereső ukrán honpolgár éves tekintetben közel 70 ezer hrivnya adóval járul hozzá annak működtetéséhez, amit Ukrajnának hívnak.

„Állam bácsi” így kíván Önöknek, ebben az országban élőknek boldog, jól megadóztatott újesztendőt!…

Nemes István